HR

Direktor Fonda sudjelovao na 4. sastanku P-TECC inicijative

02.03.2023.

Direktor Fonda Luka Balen je, kao dio delegacije ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, sudjelovao na poslovnom forumu te ministarskom sastanku u okviru P-TECC inicijative usmjerene na jačanje transatlantske energetske solidarnosti za energetsku tranziciju i sigurnost.

P-TECC je multilateralna inicijativa na čijem čelu je Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država, u čijem fokusu je brza dekarbonizacija gospodarstava srednje i istočne Europe, jačanje energetske sigurnosti u regiji, stvaranje poslovnih veza s američkim tvrtkama i poticanje buduće suradnje. P-TECC obuhvaća 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost.

Ovogodišnji sastanak P-TECC-a započeo je poslovnim forumom koji je okupio čelnike javnog i privatnog sektora na raspravi o energetskoj sigurnosti, optimizaciji mreže, tehnologijama čiste energije i potpori ukrajinskom energetskom sustavu.
Uoči Ministarskog sastanka nazočnima se obratio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

"Sastanak na ovako visokoj razini u ovom trenutku priznanje je i Hrvatskoj i radu Vlade na tome da se zajedničkim naporima smanje efekti energetske krize za cijelu Europu i cijeli zapadni svijet koji podržava Ukrajinu, a isto tako da se osiguraju priuštive cijene energenata građanima", rekao je predsjednik Vlade RH Plenković. Naglasio je važnu ulogu Republike Hrvatske u budućnosti kao regionalnog energetskog čvorišta – s naftnim terminalom, s LNG terminalom, s Jadranskim naftovodom i ulaganjima u plinovode. Na temu energetske krize koja je pogodila sve gospodarske sektore, upoznao je prisutne s koracima koje je Vlada RH poduzela da građanima i gospodarstvu olakša potencijalni energetski udar.

„Događanja u posljednjih godinu dana su pokazala kako je P-TECC inicijativa više nego relevantna kada je u pitanju klimatska i energetska globalna politika. Usprkos svim izazovima, odgovorno gledamo prema niskougljičnoj budućnosti i predano radimo na osiguravanju financiranja kojima ćemo ubrzati procese vezane uz sigurnost opskrbe, diverzifikaciju izvora energije, jačanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i povećanje energetske učinkovitosti. Stoga smo posebno zadovoljni što je Hrvatska postala važno energetsko čvorište ovoga dijela Europe te što smo upravo na ovogodišnjem P-TECC-u inicirali osnivanje radne grupe za geotermalnu energiju kojoj će zadatak biti da promovira prednosti geotermalne energije koja uvelike može doprinijeti dekarbonizaciji“, izjavio je ministar Davor Filipović.

Ministrica energetika Sjedinjenih Američkih Država Jennifer M Granholm rekla je da je unatoč krizi 2022. bila još jedna rekordna godina za instaliranje obnovljivih izvora energije širom svijeta. Pohvalila je izuzetne napore koje su Republika Hrvatska i Europska unija podnijele kako bi se ostvarila energetska neovisnost i sigurnost nakon agresije Rusije na Ukrajinu. 

Na marginama poslovnog foruma i ministarskog sastanka održani su i brojni bilateralni sastanci, na kojima se razgovaralo o zelenoj energetskoj tranziciji koja će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena, ali i sigurnosti opskrbnih lanaca.