HR

Na splitskoj konferenciji Beyond Plastic predstavljen Javni poziv "Plastic free zone"

16.09.2022.

U organizaciji udruge Sunce u Splitu održana je dvodnevna interdisciplinarna konferencija o prioritetima u gospodarenju otpadom uz slogan „Smanji, ponovno koristi i recikliraj - Beyond Plastic Hrvatska“, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Konferenciju je otvorila Izvršna direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić, a pozdravnom riječi sudionicima se obratio i Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Voditeljica projekta i organizatorica konferencije, Tea Kuzmičić Rosandić istaknula je kako program konferencije okuplja znanstvenu zajednicu iz različitih sektora i organizacija, Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba, ali i inozemne predavače iz Tunisa, Malte, Francuske i Belgije, iz organizacije Seas At Risk koja okuplja sve udruge i organizacije koje se bave zaštitom mora.

Sudionici su se imali priliku informirati o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u Sredozemnom moru, a predstavljeni su i rezultati For Plastic-Free Croatian Island projekta, provedenog u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

Sama konferencija tematski je bila podijeljena u četiri cjeline: Morski otpad, Javne politike i gospodarenje otpadom, Kružna ekonomija i tehnologije obrade otpada, Poslovni sektor i gospodarenje otpadom te Društvo, pojedinac i otpad.

U sklopu razmatranja javnih politika, djelatnici Fonda Jadranka Rajić Bradvica i Tomislav Vidović su predstavili Fondov Javni poziv za neposredno sufinanciranje projekata poticanja „Plastic free zone“ (JP ZO 2/2022), te sudjelovali na panel raspravi u kojoj su naglasili ulogu Fonda u sufinanciranju različitih projekata koji se tiču gospodarenja otpadom. „Javni poziv Plastic free ima za cilj smanjiti količinu otpada, pogotovo onog plastičnog, pa se u sklopu poziva sufinanciraju razne alternative proizvodima od plastike. Smatrali smo kako su upravo zaštićena područja odličan pionir za takve projekte, jer nas za promjenu u ponašanju najviše motiviraju krajolici koje želimo sačuvati.“ rekao je Vidović, dodajući da je poziv još uvijek otvoren te da je Fond za ovakve projekte osigurao 4 milijuna kuna. „Međutim, ovo je samo jedan od poziva koji je namijenjen kvalitetnijem gospodarenju otpadom u našoj zemlji. Tu su i veliki infrastrukturni projekti, ali i aktivnosti podizanja svijesti građana i edukacije, koje smatramo jednako važnim kotačićem u cijelom sustavu. Zbog toga nam je drago i da na ovakvim konferencijama razmjenjujemo iskustva, spoznaje i informacije, kako bismo svi zajedno učinili još i više.“ zaključio je.
 
Više informacija o samom događanju može se pronaći na stranicama Udruge Sunce, a na Facebook stranici Udruge dostupna je i snimka konferencije.