HR

Na susretu gradonačelnika i poduzetnika predstavljene aktivnosti Fonda

26.11.2021.

Na dvodnevnom 13. susretu gradonačelnika i poduzetnika pod nazivom "48 sati" u Puli, sudjelovali su predstavnici Fonda i predstavili aktivnosti iz područja gospodarenja otpadom.

Riječ o jedinstvenom skupu koji ukazuje na razvojnu ulogu gradova, kao i koliko gradovi privlače investicije te kako unaprijediti njihovu konkurentnost. Na susretu su se predstavili dobri primjeri – gradovi u Hrvatskoj i inozemstvu koji su ugradili poduzetničku klimu u trajni održivi razvoj.

Susretu gradonačelnika i poduzetnika nazočio je direktor Fonda Siniša Kukić zajedno s timom stručnjaka. Suradnja Fonda s gradovima i lokalnom samoupravom u realizaciji projekata je izuzetno važna posebno zbog raznih rastućih potreba. Na ovaj se način ta suradnja učvršćuje što je u konačnici u interesu građana.

Predstavljanjem projekta nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada sufinanciranog iz EU fondova načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić istaknula je važnu ulogu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. „U Hrvatskoj je tijekom 2020. godine prikupljeno gotovo 1,7 tona miješanog komunalnog otpada što je 6,5% manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je odvojeno prikupljeno 41% otpada, a stopa recikliranja iznosi 34% s time da je jedan od ključnih ciljeva ovog projekta ostvariti 50%. Do početka ljetne sezone podijelili smo gradovima i općinama više od 1,2 milijuna spremnika za bio otpad, papir, plastiku, staklo i reciklabilni otpad. Sad kada će gotovo svako kućanstvo imati spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, više nitko neće imati izgovor da to ne čini. Jedva čekamo prve rezultate, jer smo osigurali potrebnu komunalnu infrastrukturu.“

U okviru projekta čija ukupna investicija iznosi 370 milijuna kuna 407 gradova i općina dobilo je spremnike za kućanstva koji su nabavljeni i distribuirani preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Glavninu iznosa Fond je osigurao iz fontova EU posredstvom Ministarstava gospodarstava i održivog razvoja.

Na okruglom stolu pod nazivom „Zajedno do održivosti“, načelnik Sektora za posebne kategorije otpada Zvonimir Majić osvrnuo se na sustav povratne naknade, kako je organiziran te kakav udio ima u održivosti. „U Hrvatskoj već 15 godina egzistira sustav povratne naknade i odnosi se na prodajnu ambalažu od pića u jednokratnoj PET, Al/Fe i staklenoj ambalaži volumena 0,2 l i više. Taj sustav promovira i Europa s obzirom da daje najbolje rezultate o čemu svjedoči i naš primjer. Ovako organiziran sustav osigurava visoku stopu prikupljanja, ali i kvalitetnu sirovinu koja se dalje može koristiti u proizvodnji. Svjesni smo da sustav u određenim segmentima treba unaprijediti, a tu mislim da ga treba u što većoj mjeri automatizirati kako se ambalaža u trgovinama više ne bi prihvaćala i brojala manualno nego strojno. To bi dovelo do racionalizacije troškova“, pojasnio je Majić.

S obzirom da sustav povratne naknade ostvaruje izvrsne rezultate, stopa sakupljanja je preko 85%, isti je proširen 2021. godine na način da u sustav povratne naknade spadaju i pića volumena 0,2 l kao i mlijeko i tekući mliječni proizvodi.
 
Konferencija je obuhvatila i temu okruglog stola „Energija iz otpad – snaga otpada u 21. stoljeću“, na kojem je sudjelovala i načelnica Sektora za EU fondove Maja Feketić. “U Hrvatskoj imamo dva centra za gospodarenje otpadom, a u slijedećem razdoblju treba ih izgraditi još devet, no ne treba isključiti i mogućnosti koje uključuju tehnologije kojima se dobiva gorivo iz otpada", rekla je Feketić te dodala kako u Europi postoje brojni primjeri energana na otpad.

Konferencija „48 sati“ koju tradicionalno organizira poslovni tjednik Lider u suradnji s Udrugom gradova trajala je dva dana u hotelu Park Plaza Histria.