HR

Novo reciklažno dvorište u Osijeku

02.03.2022.

Danas su u Osijeku gradonačelnik Ivan Radić i ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić otvorili četvrto po redu reciklažno dvorište. Otvorenju su nazočili državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, direktor osječke komunalne tvrtke Unikom Igor Pandžić, ali i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
 

„U Osijeku se sustavno ulaže u gospodarenje otpadom, čemu u prilog idu i brojni uspješni projekti koje je Grad realizirao u suradnji s Ministarstvom i Fondom. Grad Osijek je iz područja zaštite okoliša ugovorio i realizirao preko 165 milijuna kuna EU sredstava, dok je iz područja energetske učinkovitosti ugovoreno i realizirano preko 180 milijuna kuna.“, rekla je na otvorenju načelnica Fondovog Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić iz Fonda.
 
„Izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta u Donjem gradu Grad Osijek ispunjava svoju zakonsku obvezu, a građani dobivaju još jednu lokaciju na kojoj mogu besplatno odlagati 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš. Vrijednost ovog projekta je 5,1 milijuna kuna, od čega je 85 posto iznosa sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić te podsjetio kako je u tijeku i izgradnja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Sarvašu. Dodao je i kako sve višestambene zgrade u Osijeku imaju mogućnost odvajanja otpada na svome pragu te da će uskoro će tu mogućnost imati i sve kuće, s obzirom na to da je u tijeku podjela spremnika za biootpad i plastiku kućanstvima. Gradonačelnik je istaknuo kako je Osijek jedini od velikih hrvatskih gradova koji ne mora plaćati penale za otpad u 2020. godini te kako očekuje da će već ove godine ispuniti europski cilj od 50% odvojeno prikupljenog otpada i postati prvi među velikim gradovima koji je zadani cilj ostvario.
 
Ministar Ćorić je naglasio kako Grad Osijek ”pokriva” sve dijelove piramide u gospodarenju otpadom na najbolji mogući način. „Veseli da je Osijek doista jedan od primjera velikih gradova u Hrvatskoj koji promišlja svoju politiku gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, i kroz izgradnju infrastrukture, i kroz sanaciju odlagališta otpada, i kroz educiranje svojih građanki i građana“, kazao je Ćorić.
 
Igor Pandžić, direktor Unikoma, podsjetio je kako Grad Osijek ima i mobilno reciklažno dvorište koje prikuplja otpad u osječkim prigradskim naseljima te je i jedan od rijetkih gradova koji ima svoju kompostanu, a na kojoj se biootpad sa zelenih površina i iz kućanstava prerađuje u kompost.
 
Da je Osijek najnapredniji među velikim hrvatskim gradovima na području zaštite okoliša i održivoga razvoja potvrđuje i aktualna sanacija odlagališta otpada u Sarvašu, gdje je na preko 12 hektara u razdoblju od 1968. do 1989. odloženo oko 1.340.000 m3 komunalnog otpada. Najveći je to projekt sanacije odlagalište otpada u Hrvatskoj, vrijedan više od 73 milijuna kuna. Na području Osijeka već su dva takva odlagališta uspješno sanirana, ona u Nemetinu i Filipovici.
 
„U sve te projekte uloženo je puno novca, no Osijek je i tu primjer uspješnosti jer oni uglavnom sufinancirani sredstvima iz EU fondova, ili nacionalnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“, zaključila je Čilić.
 
Do izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, preostali neodvojeni komunalni otpad odlaže se na odlagalište Lončarica Velika, jedino aktivno odlagalište u Osijeku. Ono se sustavno sanira, u što je zadnjih godina uloženo preko 12 milijuna kuna.