HR

Otvoren Geo info centar Papuk vrijedan 40 milijuna kuna

22.12.2021.

U Voćinu je danas svečano otvoren Geo info centar Parka prirode Papuk, u kojem je njegovu bogatu povijest moguće doživjeti na posve novi, multimedijalni način. Posjetitelji, za koje će Centar svoja vrata otvoriti u siječnju, u njemu će imati priliku susresti sabljastu mačku, divovsku hobotnicu, miocenske psine ili opipati zube dinosaura.

„Geo info centar vrijedan je više od 40 milijuna kuna, a predstavlja dio projekta Geopriče UNESCO geoparka, vrijednog više od 90 milijuna kuna. Njime smo osigurali potrebnu infrastrukturu, izgradili adrenalinski park, adaptirali Kuću Panonskog mora i proveli niz manjih projekata, a sve to su prepoznali i posjetitelji, kojih je ove godine na Papuku preko 60 tisuća.“ istaknuo je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Projekt je sa 85% sufinanciran EU sredstvima u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, a 15% financiranja osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Ovo je jedan u nizu uspješnih projekata koje Fond provodi i koje je proveo u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Papuk.“ istaknula je Vlatka Gulan Zetić iz Sektora zaštite okoliša u Fondu. „Park prirode Papuk je po mnogočemu specifičan i treba ga zaštititi i očuvati. Međutim, ono što projekt čini posebno važnim je što postavlja primjer kako održivo upravljati prirodnim resursima. S jedne strane se obogaćuje infrastrukturni sadržaj, a s druge podiže svijest posjetitelja o važnosti prirode i njezine zaštite.“ zaključila je Gulan Zetić.

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer istaknuo je kako se ovakvim projektima ujedno povezuje kulturna i prirodna baština. „Puno spremniji očekujemo iduće programsko razdoblje, jer sam uvjeren da smo se dokazali i da možemo realizirati bilo što pred nama.“ naglasio je.

S njim se složila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. „U posljednjih nekoliko godina smo više od 3 milijarde kuna europskih sredstava uložili u prirodnu i kulturnu baštinu, a na području Virovitičko-podravska čak je devet projekata. Ovakvi projekti daju novu perspektivu i razvoju turizma i cjelokupnom gospodarskom razvoju područja u kojemu se nalaze“, naglasila je Tramišak čestitajući Županiji na uspješnoj realizaciji projekta.

Načelnik Općine Voćin Predrag Filić je iskazao zadovoljstvo razvojem lokalne turističke infrastrukture, a važnost nove lokacije na turističkoj karti istaknuo je i župan Igor Andrović.

Uz djelatnike Parka prirode Papuk i tvrtki koje su sudjelovale na izgradnji, nadzoru i opremanju Geo info centra, na čelu s projektanticom Ivanom Pancirov, svečanom otvorenju nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, glavna savjetnica ministra gospodarstva i održivog razvoja Anja Bagarić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, član uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, ravnatelji javnih ustanova te direktori turističkih zajednica.