HR

Posjetiteljski centar Sošice - najveće ulaganje na području Žumberka

11.04.2022.

Od danas je posjetiteljima Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje na raspolaganju Posjetiteljski centar Sošice vrijedan gotovo 30 milijuna kuna i ujedno je najveće ulaganje na području Žumberka.

Novootvoreni posjetiteljski centar Sošice opremio se multimedijalnim alatima za razne  aktivnosti poput provedbe škole u prirodi za djecu, a nabavljeni su i električni bicikli koji se mogu unajmiti, nove edukativne ploče i uređene poučne staze.

Centar je otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Otvaranju Centra nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg koji je tom prilikom čestitao na uspješno provedenom projektu te naglasio kako je iz fondova Europske unije dosad izdvojeno ukupno 600 milijuna kuna za izgradnju čak 17 prezentacijskih centara diljem Republike Hrvatske od kojih je već 8 otvoreno dok će ostali centri biti otvoreni do kraja 2022. godine.

Tom prigodom načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić iz Fonda izjavila je da su projekti poput ovog koji s jedne strane obogaćuje infrastrukturni sadržaj, a s druge podiže svijest posjetitelja o važnosti prirode i njezine zaštite, doprinose odgovornom i održivom upravljanju našim jedinstvenim prirodnim resursima. „Važnost očuvanja ovog parka prepoznala je i Europska komisija pa je za projekt „Posjetiteljski centar Sošice“ iz EU fondova odobreno 23,3 milijuna kuna. Dodatnih 3,9 milijuna kuna kao dio nacionalne komponente u sufinanciranju osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“, pojasnila je Čilić.

U ime Zagrebačke županije svečanom otvorenju Posjetiteljskog centra nazočili su zamjenik župana Damir Tomljenović i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović. "U zadnjih 20 godina broj stanovnika na ovom području se prepolovio, s 1200 na 600-tinjak, stoga se nadamo da će ova vrijedna investicija uspjeti revitalizirati ovaj kraj“, rekao je Tomljenović dodavši da će Županija kao i do sada nastaviti ulagati u infrastrukturu, naročito prometnu. „Protekle dvije godine Županija je uložila znatna sredstva u asfaltiranje određenih dionica cesta na Žumberku, a to ćemo nastaviti činiti i ubuduće“, najavio je Tomljenović dodavši da zahvaljujući županijskim naporima na Žumberku od ove godine, nakon pet godina pauze, ponovno voze javne autobusne linije i to svakodnevno.

Posjetiteljski centar Sošice čini impresivan kompleks zajedno s info centrom, suvenirnicom, kafićem i restoranom, zgradom sa smještajnim kapacitetima od 28 ležajeva, vanjskom pozornicom i amfiteatrom, igralištem i parkiralištem.
 
„Zahvaljujući realizaciji ovog projekta, općina Žumberak već sada bilježi rast smještajnih kapaciteta“, rekao je načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak izrazivši nadu da je ovo dobar početak kojim će se revitalizirati ovaj kraj.