HR

Samo održivi turizam može biti dugoročno uspješan

26.04.2022.

U sklopu konferencije Večernjeg lista i Veleposlanstva Izraela Zelenim razvojem protiv klimatske krize održana je i panel-diskusija pod nazivom Budućnost turizma, na kojem je sudjelovala i zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin Šain. „Turizam koji želi biti dugoročno uspješan, mora u svom planiranju uvažavati načela održivog razvoja. Gosti sve više traže zeleno i održivo“, istaknula je zamjenica Košiša Čičin Šain.

„Prema anketama, 82% turista u Europi želi održivi turizam i za to su spremni promijeniti čak i svoje navike, a jedna trećina njih spremna je i više platiti za to“, kazao je Slavko Štefičar iz Ministarstva turizma i sporta. Turisti u Hrvatsku dolaze zbog očuvane prirode, a koliko smo poželjna destinacija pokazalo se, kad smo i usprkos koroni, bilježili dobre turističke rezultate. No, da bi prirodu očuvali i zaštitili potrebna su velika ulaganja. Pogotovo je to još izraženije u kontekstu klimatskih promjena, kad treba osigurati nove izvore financiranja za projekte prilagodbe i ublažavanja.  

Zamjenica Košiša Čičin Šain rekla je kako Fond kontinuirano ulaže u projekte koji doprinose razvoju turizma, istaknuvši ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. „Zadnjih par godina je u 16 takvih kapitalnih projekata investirano 600 milijuna kuna. Velikim dijelom za to su osigurana sredstva iz EU fondova, no Fond je s 60-ak milijuna kuna participirao u financiranju nacionalnog dijela. Također se kroz program Zelena linija i Vozimo ekonomično parkovima s oko 40-ak milijuna kuna sufinancirala nabava električnih vozila i plovila te ugradnja punionica. Interes za takve projekte, uz korištenje obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti pokazali su i hotelijeri. Za hotelski sektor Fond je osmislio i pilot projekt „Kuhaj za svoje goste“ kroz koji smo ih poticali da rade na smanjenju otpada od hrane.“, kazala je zamjenica direktora te dodala kako će Fond tijekom svibnja objaviti i javni poziv za sufinanciranje nabave uređaja za sprečavanje nastanka biootpada (otpada od hrane) u hotelima vrijedan 1,5 milijuna kuna. I ostali programi Fonda indirektno su vezani za turizam jer se njima potiče očuvanje okoliša, bolje gospodarenje otpadom, sprečavanje i ublažavanje klimatskih promjena.

Uz zamjenicu direktora Fonda i ravnatelja uprave u Ministarstvu turizma i sporta na panelu su sudjelovali još i Mirko Ervačić iz Osatina grupe, Tomislav Popović iz Adrisa i Zvjezdana Blažić iz Geja savjetovanja.