HR

U HGK predstavljen priručnik za hotele „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“

09.03.2022.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu predstavljen je priručnik za hotele „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“ koji je nastao u okviru istoimenog pilot projekta, usmjerenog na smanjenje količine biootpada, posebno otpada od hrane.
 
Pilot projekt je prošle godine pokrenuo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta. Njegov glavni cilj je provođenja radnih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio otpad od hrane. Pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Osijeku i Puli, a naknadno se projektu priključio i hotel Terme Sveti Martin na Muri u kojem se trenutno provode potrebna mjerenja.
 
Na današnjoj prezentaciji koju se moglo pratiti uživo i online sudjelovalo je četrdesetak hotelskih kuća iz cijele Hrvatske.
 
Tom prigodom je voditeljica Službe za provedbu EU projekta i koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević iz Fonda predstavila rezultate dva mjerenja količine otpada hotelima Osijek i Park Plaza Histria u Puli. “Rezultati provedenih metoda u dva hotela pokazuju kako je riječ o značajnim uštedama, a to nas jako veseli i nestrpljivo čekamo i prve rezultate iz Termi Sveti Martin, čije mjerenje je upravo u tijeku. Nadamo se da će nam se nakon današnje prezentacije pridružiti i brojni drugi hoteli, a s vremenom  i druge ustanove u kojima postoje velike kuhinje, odnosno veliki potencijali za smanjenje otpada od hrane“.
 
Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ukazao je da turizam, odnosno povećan broj posjetitelja ostavlja značajan trag u stvaranju otpada, a jedan dio od toga svakako čini otpad od hrane. „Reduciranjem otpada od hrane mogli bismo postići sjajne rezultate i imali bismo značajna smanjenja količine komunalnog otpada“ zaključio je Duplić.
 
Tijekom prezentacije sudionicima je najavljeno kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  u svibnju  objaviti Javni poziv kojim će se sufinancirati nabava uređaja za sprječavanje nastanka biootpada (otpada od hrane) u hotelima.
 
Predstavljen je i priručnik za hotele - vrijedan alat svim hotelima u nastojanjima da smanje količine biootpada, posebno otpada od hrane. U njemu su na sažet način predložene aktivnosti njegova smanjenja, objašnjena je metodologija mjerenja količine otpada i izračun financijskog troška povezanog s otpadom od hrane.
 
Završnu riječ uputila je Jelena Šobat, načelnica Sektora za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj u Ministarstvu turizma i sporta, istaknuvši da je najvažnije provedbom ovog projekta utjecati na stanje svijesti,  kako hotelskih gostiju tako i osoblja hotela, jer su svi oni dionici ovog projekta bez čijeg doprinosa ne bi bilo moguće ostvariti ciljeve smanjenja otpada od hrane, odnosno u konačnici smanjenja biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima.
 
Projektom je predviđeno i održavanje radionica na regionalnoj razini  koje će krenuti tijekom svibnja: u  Zagrebu, Opatiji, Splitu, Dubrovniku i Zadru . Na radionicama će svim zainteresiranim hotelima biti objašnjeno na koji se način mogu uključiti u ovaj projekt te educirati svoje osoblje.