HR

U sklopu Greencajt festivala dodijeljene nagrade za okoliš - Green Prix

04.06.2022.

Najboljim projektima i pojedincima koji su uspješno pridonijeli očuvanju okoliša i postizanju klimatskih ciljeva dodijeljene su nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix. Nagrade su dodijeljene u okviru Greencajt festivala, koji se održava u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Green Prix je dodijeljen u šest kategorija od kojih je pet ocjenjivalo stručno Povjerenstvo, a u odabiru dobitnika nagrade Greenlider 2022. sudjelovala je sama publika.

Po odluci opće javnosti, nagradu za Greenlidera 2022. godine osvojio je Mario Romulić, hrvatski „wild life“ fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma gdje organizira radionice, izrađuje i uzgaja „Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta.

„Nadamo se da će ovakvi primjeri potaknuti ekološku svijest i ohrabriti širu javnost da svoje poslovanje, ali i obrasce ponašanja u svakodnevnom životu, usmjere ka zelenim vrijednostima. Svi nagrađeni i oni koji su se našli u izboru za Green Prix pokretači su zelenih promjena - oni su primjer kako putem određenih projekata napraviti velike korake u provedbi održivog razvoja i klimatskih ciljeva“, kazao je Vinko Filipić, direktor Greencajt Festivala.

Green Prix za zelenu kampanju 2022. godine osvojila je Hanza media s projektom „Smanji račune, upali Sunce!“, a za najbolju zelenu inovaciju izabran je Ecolant – Ekološki lampion napravljen od negorivog papira. Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je gradu Varaždinu za projekt „Mapa solarnog potencijala“, dok je u kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost nagradu osvojila Srednja škola „Ivo Padovan“ Blato, za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije – instalacija fotonaponske elektrane 10kwh. Pobjednik koji se najuspješnije iskazao u dekarbonizaciji zajednice je Valmar Riviera + E.ON Hrvatska.

 „Stvaranje uvjeta za održivi razvoj ključno je i za gospodarski rast i napredak, a kolektivnim angažiranjem u lokalnim zajednicama možemo napraviti stvarne i opipljive promjene – svi nagrađeni upravo to i dokazuju. Podrškom i sudjelovanjem u ovom projektu želimo raditi na stvaranju poticajnog okruženja za unaprjeđenje održive budućnosti te nagraditi one koji doprinose postizanju održivih ciljeva, značajnih za  našem grad, državu i svijet“, naglasio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

U dodjeli nagrada sudjelovala je i gospođa Alenka Košiša Čičin-Šain, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je jasno istaknula kako su „aktivnosti posvećene postizanju klimatskih ciljeva na nacionalnoj i regionalnoj razini važnije nego ikada prije, jer u ovom trenutku možemo vidjeti, ali osjetiti promjene koje ugrožavaju našu dobrobit, bilo da je riječ o vremenskim nepogodama, potrošnji struje i plina, zagađenosti grada u kojem živimo ili nestabilnosti cjelokupnog eko sustava“.

Sve informacije o dodijeljenim nagradama, priznanjima i specifičnostima globalno prepoznatog Greencajt festivala dostupne su na POVEZNICI >