HR

Završena sanacija odlagališta Osojnica u Matuljima

11.07.2022.

U Matuljima je održana završna konferencija projekta "Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Osojnica", na kojoj su uz predstavnike Općine i izvođače radova sudjelovali i predstavnici Fonda koji su operativno sudjelovali na provedbi projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 44,9 milijuna kuna, od čega je iz Kohezijskog fonda Europske unije osigurano 30 milijuna kuna. Uz to je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao 3,5 milijuna kuna, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo još dodatnih 176,5 tisuća kuna.

Voditeljica projekta Astra Gašparini je istaknula kako je dlagalište bilo u funkciji od 1968. do 2018. godine, a ukupno je na preko 3,37 ha površine odloženo preko 500.000 m3 komunalnog otpada s područja Matulja, Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage. U skladu s projektom odlagalište bilo u funkciji od 1968. do 2018. godine, a ukupno je na preko 3,37 ha površine odloženo preko 500.000 m3 komunalnog otpada s područja Matulja, Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage. U skladu s projektom izgrađen je jedan od najvećih gabionskih zidova na odlagalištima otpada, visok 18 metara te dugačak čak 333 metara u kojeg je ručno ugrađeno oko 5.000 m3 kamena. Prilikom izvođenja radova otkrivena je i jama dubine 21 metar pa se u samu sanaciju uključila i speleološka služba Hrvatske gorske službe spašavanja.

Načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela je istaknuo kako je završetkom sanacije i zatvaranjem odlagališta napravljen još jedan važan korak u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom. „Navedeni projekt od izuzetne je važnosti za našu općinu, cijelu Liburniju i Primorsko-goransku županiju.“, istaknuo je Kinkela.

Sektor za EU fondove i Posredničko tijelo razine 2 Fonda od početka je sudjelovalo na pripremi i provedbi cijelog projekta. Nataša Dankić Sliepčević, voditeljica Odjela za tehničku verifikaciju projekata zaštite okoliša i prirode u PT2 je istaknula je kako je jedan od prioriteta Fonda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sanirati odlagališta otpada te ih postupno, prema utvrđenoj dinamici, zatvarati. „Do sada je iz operativnih EU programa dodijeljeno oko pola milijarde kuna te su sanirana i zatvorena 41 odlagališta otpada. U postupku sanacije je još njih tri. Nedavno je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo i novi poziv za sanaciju vrijedan 80 milijuna kuna koji su osigurani kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti te je za očekivati da će se broj projekata još povećati.“, istaknula je Dankić Sliepčević.