HR

Otvoren multimedijalni centar BioSfera Biograd

02.09.2022.

Prigodom svečanošću pred brojnim uzvanicima služno je otvoren interpretacijski Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd. Na njegovo uređenje utrošeno je 21,7 milijuna kuna, od čega su bespovratna EU sredstva 12,7 milijuna kuna, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 1,4 milijuna kuna.
 
„Vjerujem da će centar Biosfera privući prave zaljubljenike u prirodu, koji će osim u atraktivnim multimedijalnim eksponatima moći uživati i u otkrivanju nekih naših tradicija te se educirati o vrijednostima i važnosti zaštite prirodne baštine.“, istaknula je na otvorenju v.d. direktora Fonda Alenka Košiša Čičin Šain. 
 
Nositelj projekta je JU Park prirode Vransko Jezero u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja. Ostvarena je suradnji i s nacionalnim parkovima i parkovima prirode s područja tri županije Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske te jedinicama lokalne samouprave kao i  njihovim županijskim i lokalnim turističkim zajednicama. Također su u projekt bile uključene i lokalne akcijske grupa Laura i Lostura.
 
„U BioSferi na jednom mjestu odsad će se dobiti sve informacije i prezentacije o naših šest zaštićenih prirodnih parkova: PP Vransko jezero, NP Kornati, NP Krka, NP Paklenica, PP Velebit i PP Telašćica.“ kazao je Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero. Cilj je, istaknuo je Katičin doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem iznimnih vrijednosti i potencijala prirodne baštine na širem području tri županije.
 
Uz v.d. direktoricu Fonda i ravnatelja PP Vransko jezero nazočnima su se obratili i državni tajnici Mario Šiljeg (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja), Šime Erlić (Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova),  Tonči Glavina (Ministarstvo turizma) i  Šime Mršić (Ministarstvo poljoprivrede) te zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Biograda Ivan Knez.