HR

11 kućanstava dobilo električnu energiju

08.03.2022.

U sklopu pilot programa ruralne elektrifikacije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirao je postavljanje fotonaponskih panela na još pet obiteljskih kuća koje do sada nisu bile priključene na elektro-energetsku mrežu.

Jedna od njih nalazi se u zaseoku Zaklopac na području Općine Gračac. Obitelj Jelača – Milena, Stevo i njihove dvije kćeri ovdje živi već dvadeset i jednu godinu. Prije par godina počeli su obnavljati svoju staru kuću. „Ima tu još posla, treba urediti okoliš, preurediti unutarnji prostor kuće, no malo po malo, bitno nam je da napokon imamo struju.“, kažu supružnici Jelača koji su od Fonda uz solarne panele snage 5kW s pripadajućim instalacijama te pomoćni agregat dobili i hladnjak najvišeg energetskog razreda i deset štednih žarulja. Uz to Fond im je, kao i svim drugim kućanstvima obuhvaćenima ovim pilot projektom, osigurao sredstva za održavanje postavljenih sustava.

Osim boljeg komfora u kući, struja će im pomoći i u obiteljskom poslu. Jelače se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. U planu im je povećati broj grla za uzgoj, a ponovno će, uz proizvodnju mesnih prerađevina, „oživjeti“ proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda. S obzirom na instalirani fotonaponski sustav, planiraju nabaviti veće rashladne uređaje u kojima će moći na odgovarajući način skladištiti proizvode iz svog OPG asortimana. Razmišljaju i o ruralnom turizmu jer je, kako kažu, ovo idealan kraj za goste koje žele uživati u prirodi, miru i tišini. I oni, koliko god se nekima ovakav način života čini težak, uživaju u njemu. „Oboje volimo život na selu i volimo raditi. Nije monotono jer svaki dan radimo nešto drugo. Kćerke su nam sad u srednjoj školi u Zagrebu, no kad dođu doma i one pomažu. Raditi se mora, a kad još radiš što voliš, sretan si“, kažu Jelače.

Inače, Fond je ovaj program osmislio na inicijativu Vlade Republike Hrvatske te je do sada jedanaest kućanstava dobilo fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije ukupno vrijedne oko milijun kuna.