HR

Gospodarenje otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije

Potres magnitude 6,4 s epicentrom 3 km od Grada Petrinje s intenzitetom u epicentru VIII-IX stupnja EMS ljestvice, pogodio je 29. prosinca 2020. godine u 12,19 sati područje Sisačko-moslavačke županije. Ovom potresu prethodila su dva slabija potresa koja su se dogodila 28. prosinca 2020. godine u 6,28 sati i u 7,49 sati. Potres se osjetio na širem području Hrvatske te u susjednim zemljama.

Vlada Republike Hrvatske donijela je 4. siječnja 2021. godine Odluku o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom (NN 1/21). Temeljem navedene Odluke, 14. siječnja 2021. godine Vlada je donijela i Zaključak , na temelju kojeg je Ministar gospodarstva i održivog razvoja donio Plan provedbe mjera gospodarenja otpadom na području Sisačko-moslavačke županije

U skladu sa Zaključkom Vlade, a s ciljem što brže sanacije šteta uzrokovanih potresima na području Sisačko-moslavačke županije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 50 milijuna kuna za provedbu mjera gospodarenja otpadom. Te mjere obuhvaćaju financiranje troškova vezanih za sakupljanje, prijevoz, odvajanje i obradu otpada, nabavu potrebne opreme, kao i ostale aktivnosti, koje su nakon potresa nužne za provedbu gospodarenja otpadom na području Sisačko- moslavačke županije.

Naime, kako bi se započelo s obnovom potresom pogođenih područja, prvo je potrebno očistiti sve lokacije na kojima je došlo do urušavanja zgrada te na odgovarajući način zbrinuti građevinski i drugi otpad. U skladu s kružnim gospodarstvom, nakana je da se iskoristi što više vrijednih svojstava otpada, odnosno da se odvojeno prikupe razne vrste otpada iz kućanstava, kako bi se tako sakupljeni otpad uputio na daljnju obradu. Za to je ključna efikasnost komunalnih službi, ali i informiranost građana, za koje je Fond pripremio informativni letak.