HR

Pilot projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste”

Problem bacanja hrane i stvaranje biootpada muči razvijeni dio svijeta, stvarajući nepravdu, ali i ekološki problem. Prema izvješću koje su objavili Ujedinjeni narodi, u svijetu se godišnje baci blizu milijardu tona hrane, odnosno gotovo 20% dostupnih namirnica. Otpad od hrane veliki je izazov današnjice te problem s kojim se ozbiljno mora uloviti u koštac i Hrvatska.

Prema riječima Branke Ilakovac iz Centra za prevenciju otpada od hrane u našoj zemlji nastane oko 400 tisuća tona otpada od hrane. Hotelski sektor kao jedan od najvažnijih dionika turizma ima značajan utjecaj na okoliš pa je prelazak na zeleni način poslovanja neizbježan.

Zato je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom turizma i sporta te Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo pilot projekt „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“.

Projekt se zasad provodi u dva hotela - u hotelu „Park plaza Histria“ u Puli i hotelu „Osijek“ u Osijeku. U okviru raznih aktivnosti i edukacija prikupljaju se informacije i postavljaju odgovarajuće metode, kako bi se projekt u konačnici primjenio na razinu cijele Hrvatske te uključio i kuhinje iz ostalih hotela. U uključenim hotelima su održane radionice za djelatnike, na kojima su upoznati s primjerima hotela koji već posluju prema principu planskog upravljanja hranom, pravilnog čuvanja namirnica i procjenama realnih količina obroka. U suradnji s osobljem hotela provela su se mjerenja u hotelu Osijek, koja su pokazala kako je došlo do smanjenja količine otpada za 11%, na temelju preporuka i konzultacija provedenih s osobljem hotela. Krenulo se od mjerenja ukupne količine otpada od hrane, po deset kategorija koje su uključivale meso, jaja, kruh, mlijeko i mliječne proizvode. Od početnih mjerenja se čak do 50% smanjila količina kruha, dijelom i zato jer se uz velike tanjure posluživalo i manje tanjure, kako bi gosti imali izbor i na svoj tanjur uzeli količinu hrane koju mogu pojesti.