HR

Sufinanciranje kondenzacijskih bojlera

22. ožujka 2020. došlo je do snažnog potresa magnitude 5.5 prema Richteru, s epicentrom 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba (Markuševec) na dubini od 10 km. Posljedica potresa je bila djelomično odnosno potpuno uništenje brojnih zgrada i građevina na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. S ciljem što hitnije normalizacije života građana pogođenih potresom, Vlada Republike Hrvatske je 7. svibnja 2020. godine, donijela Odluku kojom se rebalansom proračuna osiguralo 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. Primarni cilj je bio sredstva uložiti u podizanje razine sigurnosti na područjima pogođenim potresom te da se građanima, koji će se nakon popravaka moći vratiti svojim domovima, omogući topla voda i grijanje.

Za nužnu privremenu zaštitu zgrada od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida te popravke dizala, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja osiguralo je 100 milijuna kuna te će za navedene radove dodjeljivati do 12.000 kuna po kućanstvu. Više informacija može se pronaći na stranicama Ministarstva.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 41 milijun kuna i to za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kondenzacijskih bojlera. Cilj ovog programa Fonda je pomoći vlasnicima/suvlasnicima zgrada oštećenih u potresu da pri obnovi nabave energetski učinkovitiji i okolišno prihvatljiviji sustav proizvodnje toplinske energije za grijanje prostora i zagrijavanje potrošne tople vode, zbog čega je 10.6.2020. godine bio objavljen Javni poziv Fonda. Prijaviti su se mogli vlasnici/suvlasnici zgrada (obiteljske kuće i višestambene zgrade) koje su oštećene u potresu, s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, a koji su prije potresa koristili atmosferski plinski bojler. Pojedinom kućanstvu je bespovratno bilo na raspolaganju do 80% sredstava, odnosno do 8.000 kuna, neovisno o tome je li riječ o stanu u višestambenoj zgradi ili u obiteljskoj kući. 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u srpnju 2021. godine nastavio s ovim programom sufinanciranja, i objavio Javni poziv vrijedan 32 milijuna kuna, pa su se osim građana Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, na poziv mogli prijaviti i stanovnici Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije čiji su objekti oštećeni u potresima iz prosinca 2020. ili kasnije. 
Osim kupnje kondenzacijskih bojlera za pojedinačne stambene jedinice unutar obiteljskih kuća, višestambenih zgrada ili stambeno-poslovnih zgrada, Fond je sufinancirao i kupnju te ugradnju kondenzacijskih kotlova za zajedničke kotlovnice višestambenih zgrada ili stambeno-poslovnih zgrada. Na poziv su se mogle javiti fizičke osobe, odnosno građani koji su vlasnici li suvlasnici stanova i obiteljskih kuća te upravitelji zgrada koji su zastupali vlasnike ili suvlasnike višestambenih i stambeno-poslovnih zgrada.

Javni poziv sufinanciranja kupnje kondenzacijskih bojlera zatvoren je 31. prosinca 2021. te se više nije moguće prijaviti za sufinanciranje.