HR

7. međunarodni energetski forum u znaku solarne energije

22.09.2023.

Zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša danas je sudjelovao na 7. Međunarodnom energetskom forumu (INTERENEF) održanom u Splitu, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije (IEGS). Tema foruma je bila „Solarna energija u energetskoj politici EU i jugoistočne Europe“, a u fokusu su bile nove solarne tehnologije te ekonomske koristi, rizici i zakonski propisi koji utječu na proizvodnju solarne energije.

U jednom od panela, zamjenik direktora Budiša je pojasnio ulogu Fonda u razvoju ovakvih tehnologija u Hrvatskoj:„Fond financira obnovljive izvore energije, uključujući i solarnu energiju, kroz više svojih programa. Samo u prošloj smo godini za projekte korištenja OIE pravnim i fizičkim osobama dodijelili 25 milijuna eura, a izdašna sredstva smo osigurali i za ovu godinu.“ Naglasio je da je solarna energija prepoznata u Europi kao značajan izvor energije i vidi se napredak u njegovom korištenju, pa čak i u Hrvatskoj. „Na kraju prošle godine je na distribucijsku mrežu HEP ODS-a bilo priključeno nešto manje od 7.000 sunčanih elektrana. Naš je posao takav rast podržati i ubrzati, što planiramo kroz programe Fonda u nadolazećem razdoblju.“ najavio je Budiša, dodavši kako se osim solarne energije želi potaknuti i potencijal korištenja geotermalne energije koji je također velik.

Razgovor o solarnoj energiji je i ove godine na forumu okupio vrsne stručnjake iz akademske zajednice te političkog i poslovnog svijeta. Nakon uvodnog predavanja Romane Jerković, zastupnice u Europskom parlamentu, sudionici su imali prilike čuti o prednostima i iskustvima korištenja solarne energije, ali i o regulatornim aspektima primjene solarne energije. U trećem, zaključnom panelu, fokus je bio na ekonomskim koristima, ali i izazovima korištenja solarne energije.

Sudionici su se složili kako je riječ o kompleksnoj problematici, na koju utječe niz faktora - od geopolitičke situacije, preko klimatskih promjena, pa sve do zakonskog okvira. Za brži napredak i postizanje željenih rezultata nužna je međusobna i međuresorna suradnja, koja Hrvatskoj može osigurati energetsku neovisnost, ali i izvrsnost u zelenoj tranziciji energetskog sektora.