HR

925 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša

25.05.2021.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić danas su predstavili programe koje će Fond provoditi tijekom 2021. godine. U planu je objava 22 javna poziva za sufinanciranje projekata lokalnih jedinica, gospodarskih subjekata i građana, kojima će na raspolaganju biti ukupno 925 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

„Ova godina bit će obilježena nizom natječaja, a do kraja 2024. godine samo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost možemo očekivati natječaje u vrijednosti od gotovo 3 milijarde kuna. I dobar dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odnosi se upravo na područje iz resora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja“, kazao je tom prilikom ministar Ćorić. Istaknuo je i kako se svi napori planiraju usmjeriti u jačanje konkurentnosti naših poduzeća, mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naglasio je kako je ovogodišnji budžet značajno veći od prošlogodišnjeg, u kojem je korisnicima dodijeljeno 616 milijuna kuna. „s obzirom na ciljeve koje je Republika Hrvatska postavila u svojoj klimatsko-energetskoj politici, kao i sveobuhvatnoj politici zaštite okoliša, sredstva Fonda ulagat će se u projekte koji će doprinositi ostvarenju tih ciljeva.“ pojasnio je Kukić.

Posebno značajan pomak u području gospodarenja otpadom je ostvaren u segmentu odvojenog prikupljanja otpada, velikim dijelom i radi 1,2 milijuna kuna vrijednih spremnika financiranih iz EU koje su gradovima i općinama osigurali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond. Do kraja ljeta očekuje se završetak isporuke svih planiranih spremnika, a paralelno s tim te programima gospodarenja otpadom koji se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija sufinanciraju iz fondova Europske unije, Fond je prije desetak dana objavio i 5 nacionalnih javnih poziva vrijednih preko 100 milijuna kuna. Sufinancira se sanacija divljih odlagališta, prijevoz otpada s otoka na kopno, ali i nabava komunalne opreme poput vrtnih i kućnih kompostera, podzemnih i polupodzemnih kontejnera te spremnika za odvojeno prikupljanje ulja iz kućanstava. Uz to, sredstva su dostupna i za gradnju reciklažnih dvorišta, a objavljen je i poziv lokalnim jedinicama kojim se želi ispitati interes za unapređenje i proširenje kapaciteta lokalnog recikliranja otpada.

U pripremi su još i javni natječaj za projekte koje će provoditi udruge civilnog društva te javni pozivi za izradu akcijskih planova energetskog i klimatski održivog razvitka, projekte iz LIFE programa i nabavku energetski učinkovitih komunalnih vozila i plovila. Za 11 programa iz područja zaštite okoliša Fond je tako u ovoj godini osigurao ukupno 157 milijuna kuna.

„Početkom lipnja objavit ćemo javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, za koji smo znatno povećali sredstva i osigurali 105 milijuna kuna. Građanima i tvrtkama namijenjeno je 90 milijuna kuna, a jedinicama lokalne samouprave i javnim ustanovama 15 milijuna. Također smo, konzultirajući se s zainteresiranom javnošću, modificirali model prijave te se poticaji neće dijeliti po modelu „najbržeg prsta“ nego će se prijave vršiti preko distributera, odnosno prodavatelja vozila.“ najavio je Kukić, dodavši kako je uvjeren da će ovakav model osigurati bolju iskorištenost odobrenih sredstava, koja se proteklih godina u konačnici nisu uvijek i potrošila.

Građani svakako očekuju i javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, koji se planira objaviti nakon ljeta. Prošle je godine ukupno odobreno oko 200 milijuna kuna za obnovu 3.145 obiteljskih kuća. Ove godine je i za ovaj program povećan budžet te će građanima za obnovu biti dostupno ukupno 400 milijuna kuna. Od toga, 100 milijuna kuna rezervirano je isključivo za obnovu kuća oštećenih u potresu.

U sklopu energetske obnove, poticat će se i korištenje obnovljivih izvora energije, no u planu je i zaseban javni poziv vrijedan 71 milijuna kuna. Osim toga, sukladno europskim politikama razvoja otoka je 11 milijuna kuna osigurano za njihovu energetsku tranziciju, čime je ukupno za razne projekte energetske učinkovitosti u ovoj godini osigurano čak 768 milijuna kuna.

„Cilj nam je stvoriti poticajno okruženje kako bi se naši građani u što većoj mjeri odlučili za korištenje novih zelenih tehnologija, a naše tvrtke za transformaciju prema niskougljičnom i održivom gospodarstvu.“ zaključio je Kukić.

Direktor Fonda Siniša Kukić i dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja