HR

Bikarac će biti prvi centar za gospodarenje otpadom u Dalmaciji

28.04.2021.

Danas su predstavnici Fonda obišli Centar za gospodarenje otpadom (CGO) Bikarac čiji su radovi još u tijeku. Projekt je vrijedna čak 245 milijuna kuna, a sredstava su osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Kohezijskog fonda Europske unije, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te iz šibenskog gradskog proračuna.
 
„Izgradnja centra za gospodarenje otpadom složen je projekt koji se bez pomoći države, teško može realizirati. Zato je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao gotovo 46 milijuna kuna kao i stručnu podršku projektu. Radovi napreduju očekivanom dinamikom te će Bikarac biti treći centar koji će biti izgrađen u Hrvatskoj, a prvi u Dalmaciji“, rekla je načelnica Sektora za fondove Europske unije Maja Feketić iz Fonda.
 
Glavnina bespovratnih sredstva u iznosu od 175 milijuna kuna osigurana su iz Kohezijskog fonda Europske unije u čemu je participiralo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Grad Šibenik s 24,5 milijuna kuna.
 
„Šibenik će za pet mjeseci postati jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, a sve u skladu s načelima održivog razvoja“, izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić prilikom obilaska Centra Bikarac zajedno s direktorom komunalne tvrtke Robertom Podrugom, načelnicom iz Fonda Majom Feketić te šibensko-kninskim županom Goranom Paukom.
 
Prema posljednjim podacima na Bikarac se dovozi oko 73 tisuće tona otpada, od čega je više od polovice, čak 40 tisuća komunalni otpad. „Kada CGO Bikarac započne s radom otpad će se konačno moći preraditi i korisno iskoristiti“, istaknuo je direktor Bikarca Rober Podrug.
 
Postrojenja za mehaničko-biološku obradu moći će obraditi i do 70 tisuća tona otpada godišnje. Kao nusprodukt takvog gospodarenja komunalnim otpadom dobiti će se izdvojeni iskoristivi otpada, odnosno papir, plastika, metal, staklo, a stabilizirani biorazgradivi otpad bit će upućen na odlaganje. Jedan od nusprodukta je i gorivo iz otpada, kruto oporabljeno gorivo tzv. SRF koji se koristi u energanama ili cementarama, ali i kompost od biološkog otpada.