HR

Dionici projekta FIRESPOL na konzultacijama u Fondu

26.11.2019.

Na današnjim konzultacijama je predstavljen hrvatski primjer dobre prakse Energetski crowdfunding za gradove i građane, Zelene energetske zadruge te primjeri energetskih zajednica i građanskih inicijativa u korištenju OIE u Španjolskoj, Njemačkoj, Irskoj, Poljskoj i Latviji, zemljama partnerima projekta FIRESPOL.

„Model crowdfundinga svodi se na to da postoji određeni cilj i projekt za koji se trebaju prikupiti određena sredstva. Inovacija je u tom smislu da se sredstva prikupljaju putem online platforme i gdje se potencijalni investitori mogu uključiti u realizaciju određenog projekta. Tako je preko crowdinvestinga financiran i projekt Križevački sunčani krovovi, odnosno prva komunalna sunčana elektrana u čemu su sudjelovali građani svojim ulaganjima. Riječ je o fotonaponskoj elektrani, snage 30 kW, na krovu upravne zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci s direktnom potrošnjom na lokaciji. Bez poticaja i feed-in tarifa od strane države“, predstavio je primjer dobre prakse Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge (ZEZ).

Model ulaganja u projekt funkcionira na principu da građani ulagači mogu uložiti novce u projekt davanjem zajma Zelenoj energetskoj zadruzi, na period od 10 godina, s kamatom od 4,5% godišnje. Sredstvima od zajmova Zadruga kupuje sunčanu elektranu i postavlja je na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Zadruga će temeljem ugovora, dobivati naknadu od korisnika elektrane u trajanju od 10 godina. Naknada je fiksirana i jednaka visini predviđenih ušteda u potrošnji električne energije, ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svih ulagača.

Kordić je istaknuo kako u Hrvatskoj postoji veliki potencijal za ovakve projekte te da proizvodnja energije može biti u rukama građana te dodao: „I kod nas se sve više otvara prostor za modele inovativnog financiranja gdje se kombiniraju različiti partneri i različita sredstva, gdje grad ili energetska zajednica, zadruga, surađuje s elektroprivredama i stvaraju se partnerstva koja su u drugim zemljama uobičajena. Primjerice Danska koja uvijek ostavlja prostor za poticanje projekata kojima upravljaju građani. Zgodan podatak od ove godine prema Njemačkom institutu za decentraliziranu energiju je taj da investicije u OIE projekte koje provode zajednice stvaraju 8 do 10 puta veću dodanu vrijednost u lokalnim zajednicama“.

Na konzultacijama su se okupili predstavnici raznih hrvatskih institucija, ministarstava, tvrtki i banaka te su zajedno složili o nužnosti formiranja modela financiranja projekata u području obnovljivih izvora energije kojima bi se olakšalo djelovanje energetskih zadruga s ciljem ulaganja u održive projekte s pozitivnim utjecajem na društvo i okoliš te poticanja razvoja lokalnih zajednica.

Voditeljica FIRESPOL projekta u Hrvatskoj, Suada Mustajbegović iz Fonda, istaknula je važnost ovakvih konzultacija te njihov nastavak kako bi se zajedno s dionicima projekta FIRESPOL formirala moguća financijska rješenja i modeli za razvoj projekata u području obnovljivih izvora energije u sljedećem programskom razdoblju od 2021.-2027. godine.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Europe.