HR

Direktor Fonda uručio nagradu najboljoj održivoj srednjoj tvrtki

19.09.2023.

U sklopu tradicionalne konferencije HGK Podržimo održivo po prvi su put dodijeljene nagrade ESG rating HGK, a jednu od nagrada dodijelio je direktor Fonda Luka Balen, zajedno sa Ivanom Miličić iz Europske banke za obnovu i razvoj. Riječ je o priznanju za najbolju održivu srednju tvrtku, koje je ovom prilikom uručeno tvrtki AquafilCRO, zbog kontinuiranog rada na zaštiti radnika i ljudskih prava, ulaganju u zajednicu te njenoj predanosti ka izgradnji otpornog, održivog i etičkog opskrbnog lanca.

„Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz programe koji se sufinanciraju nacionalnim sredstvima, ali i one za koje su osigurana sredstva iz EU fondova potiče transformaciju našeg gospodarstva u zeleno, digitalno i resursno učinkovito“, izjavio je direktor Balen.
„HGK je svjesna potrebe prilagodbe poslovanja i utjecaja poslovne zajednice na okoliš i društvo. Radimo na domaćoj i regulativi EU kako bi se održivi ciljevi postigli na način koji nije previše restriktivan za tvrtke. Zalažemo se da izvori financiranja budu što dostupniji i primjereniji za tvrtke. Informiramo i educiramo gospodarstvo kroz našu već sada tradicionalnu ESG akademiju te nagrađujemo tvrtke koje imaju najbolji ESG rating“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizacijama upravo temeljem njihovog pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). HGK je uz razvoj nacionalnog modela ocjenjivanja osmislio i nagradu, koju planira dodjeljivati svake godine tvrtkama s najboljim rezultatima.

U kategoriji ESG rating HGK za najbolju održivu malu tvrtku dobitnik je Schiedel proizvodnja dimnjaka, dok je najboljom velikom održivom tvrtkom proglašena Muraplast, koja reciklira 96% otpada, ponovo upotrebljava iskorištenu vodu te 86% energije dobiva iz obnovljivih izvora.
Financijska agencija (FINA) pokazala se najbolje održivom javnom tvrtkom, a  Erste&Steiermärkische Bank najboljom održivom financijskom institucijom. U kategoriji ESG ratinga HGK za najbolji primjer održivog poslovnog modela nagradu je odnijela tvrtka Ericsson Nikola Tesla.

Konferencija Podržimo održivo je okupila sve relevantne aktere oko održivih tema, međunarodne stručnjake i vodeće hrvatske tvrtke. Glavno predavanje održao je Mark Esposito, međunarodni stručnjak Svjetskog ekonomskog foruma i savjetnik nacionalnih vlada u području megatrendova, četvrte industrijske revolucije i poslovne strategije, koji klimatske promjene vidi kao geopolitičko pitanje. Stručnjak za strateško vizionarstvo i tehnološki poduzetnik Nicolas De Santis je nakon njega sudionicima konferencije pojasnio visioneering – tehniku korporativnog vizionarstva, koja može biti od pomoći održivim liderima. S druge strane, direktorica Cradleneta Elin Bergman koju zovu ‘švedskom kraljicom kružnog gospodarstva’, naglasila je da je i takvo gospodarstvo itekako profitabilno, iako povrat ulaganja traje malo duže nego kod klasičnih poslovnih modela.