HR

Fond osigurao dodatnih 25 milijuna kuna za ŽCGO Bikarac

29.11.2022.

U Šibeniku je potpisan dodatak ugovora kojim se osigurava dodanih 25 milijuna kuna za  Županijski centar za gospodarenje otpadom Bikarac. Ugovor su u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića te šibenskog gradonačelnika Željka Burića i župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića potpisali direktori Fonda Luka Balen i Bikarca Robert Podrug. 
„Potpisivanjem današnjeg dodatka ugovora zaokružuje se financijska konstrukcija ovog projekta koji već pokazuje rezultate i kojim je Grad Šibenik, ali i cijena Šibensko-kninska županija dugoročno dobila kvalitetan i održiv sustav gospodarenja otpadom koji je u skladu s najvišim europskim standardima.“ – izjavio je direktor Fonda Luka Balen. Dodao je kako Grad Šibenik održivo promišlja svoj razvoj te da je prvi u Dalmaciji izgradio ovakvu vrstu pogona. Kompletirana je komunalna infrastruktura, a moderni centar za gospodarenje otpadom je finale tog procesa.
Ministar Davor Filipović istaknuo je kako mu je iznimno zadovoljstvo biti na potpisivanju ugovora o finalizaciji uspješnog projekta kao što je Bikarac.
„Danas na Bikarcu možemo vidjeti najmoderniji pogon za mehaničko-biološku obradu otpada u Republici Hrvatskoj. Od početka stupanja na ovu dužnost bio sam u komunikaciji s gradonačelnikom Burićem koji je činio sve da se projekt što brže realizira. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da se s 25 milijuna kuna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaokruži ova financijska konstrukcija. Naime, tijekom realizacije projekta došlo je i do povećanja investicije pa je Fond morao povisiti investiciju za 12 milijuna kuna, ali i Grad je trebao sufinancirati gradnju s nešto manje od 13 milijuna kuna. Odlučili smo da se jedno i drugo pokrije iz sredstava Fonda kako bismo pomogli Gradu Šibeniku. Taj novac može se usmjeriti u nešto drugo kako bi se podignula kvaliteta života građana Šibenika, a isto tako bilo nam je važno istaknuti one koji rade izvrsno i dati im punu podršku“, rekao je ministar Filipović.
Gradonačelnik Burić istaknuo je kako je izgradnja centra Bikarac na ponos grada budući da su financijski teret, uz EU fondove, snosili država, Fond i Grad Šibenik.
„Grad Šibenik je primjer potpune uspostave gospodarenja otpadom na način kakav je Republika Hrvatska prihvatila potpisom pristupnog ugovora s Europskom unijom. Napomenut ću da Grad u ovom trenutku radi na novim lokacijama za ugradnju podzemnih kontejnera te sveukupno imamo 22 lokacije na kojima se nalaze podzemni kontejneri. Počeli smo i s procesom ugradnje podzemnih kontejnera za reciklirajuće materijale“, rekao je gradonačelnik Burić.
Direktor CGO Bikarac Robert Podrug zahvalio se Fondu i resornom Ministarstvu na pripremi te provedbi projekta. Svi problemi su svladani koordinirano što je rezultiralo jednim od tri ovakva centra u Hrvatskoj.
Šibensko-kninski župan Marko Jelić dodao je kako je Šibenik jedinstvena i uspješna priča po pitanju zbrinjavanja otpada. Pozvao je sugrađane da se brinu o okolišu, ne odlažu ilegalno otpad te recikliraju jer imaju sve preduvjete za odlaganje otpada po najvišim standardima.
„Želimo što manje odlagati jer ako malo odlažemo, to znači da smo otpad na vrijeme odvojili i samim time smo uštedjeli i novac i zaštitili prirodu. Nadam se da će građani ovo shvatiti vrlo ozbiljno s obzirom da postoje i određeni troškovi koji nastaju iz ovakvog sustava zbrinjavanja otpada. Ako želite imati niže cijene, valorizirajte otpad jer ono nije smeće već sirovina“, poručio je župan Jelić.