HR

Fond Puli sufinancirao novu električnu čistilicu ulica

12.07.2023.

Uz pomoć Fondovog sufinanciranja, Pula Herculanea je nabavila novu električnu čistilicu ulica kapaciteta 5 m³, prvu takvu u Hrvatskoj, čime se pridružila brojnim europskim gradovima koji ih koriste u održavanju čistoće javnih površina. Riječ je o čistilici vrijednosti oko 430 tisuća eura koja ima mogućnost čišćenja velikih slobodnih površina, a predstavljena je svečanom primopredajom na pulskom Forumu, kojoj su nazočili i predstavnici Fonda. 

Fond je u sklopu javnog poziva za nabavu komunalnih vozila na alternativna goriva pulskom komunalnog poduzeću ukupno odobrio oko 155 tisuća eura za kupnju dvije električne čistilice. Nabava komunalnih vozila na alternativni pogon primjer je ne samo dobre investicije nego jednog novog načina razmišljanja, koji treba postati standard. Uloga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je upravo u poticanju izvrsnosti i u usmjeravanju investicija u projekte koji će naša komunalna poduzeća, ali i društvo u cjelini transformirati u "zelenije" i održivije.“, rekla je Aleksandra Čilić, načelnica Fondovog Sektora za zaštitu okoliša.

„Drago mi je da će zahvaljujući modrenoj električnoj čistilici i prvoj takvoj u Hrvatskoj, djelatnici Pula Herculanee moći efikasnije i ekonomičnije čistiti gradske ulice, parkirališta, prometnice i javni prostor te održavati čistoću grada. Idemo u zacrtanom smjeru kroz apliciranje na europske fondove i veći angažman gradskih poduzeća te konkretne zelene politike u pravcu daljnjeg očuvanja okoliša“, izjavio je Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule.

Robi Fuart, direktor Pula Herculanee smatra kako nova električna čistilica dolazi u pravome trenutku jer u Puli boravi veći broj turista i počinje vrhunac ljetne sezone. „Naš je rad uvelike ubrzala prva električna čistilica koju smo dobili u svibnju ove godine i koja čisti površinu od 2 m³. Započeti proces dekarbonizacije voznog parka Pula Herculanee doprinosi zelenoj tranziciji i smanjenu emisija ugljikovog dioksida, što je prepoznao i Fond te nam dodjelom sredstava sufinancirao nabavu čistilica te im ovim putem zahvaljujem.“ zaključio je Fuart, dodavši da električne čistilice osiguravaju maksimalne performanse i visoku autonomiju, bez štetnih utjecaja na okoliš, istovremeno osiguravajući smanjenje troškova rada i održavanja.


Izvor: Pula.hr