HR

Fond sudjelovao na Danu energetske održivosti Šibensko-kninske županije ​

26.10.2022.

Predstavnici Fonda sudjelovali su danas na Danu energetske održivosti Šibensko-kninske županije, održanom u organizaciji Šibensko-kninske županije i Tehničke škole Šibenik.

Program obilježavanja započeo je izložbom likovnih radova učenika nižih razreda osnovnih škola Šibensko-kninske županije s natječaja “Oboji vjetar“, a službeni dio programa je otvorio župan dr. sc. Marko Jelić predstavljanjem Akcijskog plana energetske učinkovitosti Šibensko-kninske županije do 2024. godine. „Kroz 19 mjera planiramo uložiti oko 34 milijuna kuna u povećanja energetske učinkovitosti. 15 od tih mjera se odnosi na mjere energetske učinkovitosti u zgradarstvu, a planirano je i instaliranje sustava korištenje obnovljivih izvora energije.“ najavio je Jelić.

Upravo sustavi korištenja obnovljivih izvora energije bili su tema izlaganja učenika Tehničke i Industrijsko-obrtničke škole, dok su učenici Srednje strukovne škole Šibenik pojasnili koncept i metodu izrade zelenih krovova.

Zašto su sve ovakve aktivnosti važne, pojasnila je Nirvana Franković Mihelj, koja se u svom izlaganju osvrnula na Pariški sporazum i sve ostale strateške dokumente koji su uslijedili, a koji su imali za cilj spriječiti pojavu klimatskih promjena. „Nažalost, klimatske promjene su naša realnost, a bit će Vaša svakodnevnica.“ poručila je okupljenim učenicima, ističući kako smo zadnja generacija koja ima mogućnost na nešto utjecati. „Porast prosječne temperature već je sada iznad 1֯C, mora su nam kisela i to utječe na život u njima, pa i na sav ostali okoliš. Danas više ne govorimo samo o izbjegavanju već o prilagodbi klimatskim promjenama, što je osobito važno za obalna područja. Osim toga, sve veća važnost daje se odljevu stakleničkih plinova, za koji su zaslužne tzv LULUCF površine. One obuhvaćaju šume, ali i usjeve, travnjake, močvarna područja te ostala naseljena područja. Zato je važno poticati ozelenjivanje urbanih područja, što između ostalog potiče i Fond.“ rekla je Franković Mihelj.

Mario Mihetec predstavio je i programe poticanja energetske učinkovitosti u zgradama, koji imaju za cilj smanjiti i racionalizirati potrošnju energije u njima te osigurati veću energetsku neovisnost građanima kroz korištenje obnovljivih izvora energije, koji su im lokalno dostupni. „Do 2021. godine Fond je s 800 milijuna kuna sufinancirao energetsku obnovu za oko 16.000 obiteljskih kuća, a s takvim programima nastavljamo i dalje. U studenom kreće zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje sustava korištenja obnovljivih izvora energije, za što također vlada veliki interes. U okviru poziva je za takve sustave dostupno čak 95 milijuna kuna, a uz naše poticaje i trenutne cijene energenata znčajno se skraćuje rok otplate takvih investicija.“ zaključio je Mihetec.

Program su zatvorili predstavnici Društva inovatora “Faust Vrančić“ Šibenik, koji su predstavili svoje dosadašnje inovacije vezane za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za koje su osigurali i značajna priznanja i nagrade.