HR

Kružno gospodarstvo nema alternativu

14.12.2022.

Nakon Osijeka, Splita i Rijeke i u Županijskoj komori u Puli je održan okrugli stol o implementaciji kružnog gospodarstva na kojem su sudjelovali i predstavnici Fonda.

„Industrija i gospodarstvo  trebaju provesti tranziciju s linearnog na kružno poslovanje. Zbog toga je potrebno održavati ovakva događanja kako bi se naši poduzetnici, ali i cjelokupna javnost informirali o važnosti cirkularne ekonomije koja je jedan od ključnih segmenata u očuvanju okoliša i prirodnih resursa“, rekao je načelnik Fondovog Sektora za posebne kategorije otpada Zvonimir Majić. Istaknuo je kako je cilj Europske komisije postići ugljičnu neutralnost do 2050., a važan dio toga je i Akcijski plan za kružno gospodarstvo koji predstavlja jednu od glavnih sastavnica Europskog zelenog plana. „Akcijski plan je usmjeren na dizajn i proizvodnju ekološki prihvatljivijih proizvoda, ali i na ponovnu uporabu, popravak i prenamjenu proizvoda s ciljem produžetka njihovog životnog vijeka.“, kazao je Majić. S obzirom da se do 2030. godine 60 posto komunalnog otpada treba reciklira i ponovno staviti u upotrebu važnu ulogu prema njegovim riječima u tom cijelom lancu će imati komunalna poduzeća. Sudionike skupa informirao je i o novom Pravilniku o ambalaži koji je na javnom savjetovanju te se referirao i na proširenu odgovornost proizvođača.

Anđelko Švaljek predsjednik Grupacije za kružno gospodarstvo Hrvatske gospodarske komore istaknuo je kako u istarskom gospodarstvu ima puno pozitivnih primjera. Kompanija se mora mijenjati, ne smije ugrožavati prirodno okruženje, a istovremeno treba biti društveno odgovorena i u funkciji lokalne zajednice. To podrazumijeva poslovanje u skladu s europskim propisima kružnog gospodarstva.

Predstavnici turističkih, proizvodnih i komunalnih poduzeća tijekom rasprave iznijeli su svoje primjere i izazove s kojima se susreću tijekom održivog poslovanja. Bilo koja gospodarska grana danas je nezamisliva bez doprinosa kružnom gospodarstvu, zaključak je pulskog okruglog stola.