HR

Na 7. otvorenom dijalogu partnera tema je bila - zelena obnova

27.03.2024.

Konferencija „7. Otvoreni dijalog partnera - Vrijeme je za zelenu obnovu“  u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine okupila je više od 150 sudionika, stručnjaka i raznih dionika, kojima su predstavljene novosti o programima energetske i potresne obnove, zelenim politikama, ali i budući izazovi u sektoru zgradarstva. U programu su sudjelovali Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Katarina Sikavica, direktorica Sektora za graditeljstvo Hrvatske gospodarske komore.
 
Luka Balen, direktor Fonda je tijekom svog izlaganja istaknuo usmjerenost Fonda na zelene politike, koje obuhvaćaju i projekte energetske učinkovitosti, a sve s ciljem ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. „Na naš javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća zaprimljeno je gotovo 12.000 prijava. S obzirom na rekordan budžet od 120 milijuna eura kroz ovaj program planiramo, kako i sam slogan naše kampanje “Kuća časti” kaže, energetskom obnovom „počastiti“ oko 10 tisuća obiteljskih kuća. Više od 40-ak tisuća građana će tako dobiti priliku sniziti režijske troškove i poboljša kvalitetu života. Tako veliki interes ujedno nam je i indikator da i dalje nastavimo poticati građane na putu prema energetskoj učinkovitosti, ali i energetskoj neovisnosti”, zaključio je Balen.

Ministar Bačić je naglasio kako zelena tranzicija sve više zauzima prioritet u aktivnostima ministarstva te pritom najavio novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada. „Poziv je vrijedan 94,2 milijuna eura, a sa dodatna 25,7 milijuna eura sufinancirat će se i 91 projekt koji se prijavio i zadovoljava uvjete javnoga poziva iz 2022. godine, a koji tada nije dobio sufinanciranje. Cilj programa je dekarbonizacija i smanjenje emisije stakleničkih plinova, manja potrošnja energenata koji dolaze iz potrošnje ugljikovodika. Time doprinosimo prije svega energetskoj neovisnosti Hrvatske, a što je još važnije osiguravamo bolji život i standard našim građanima. I u obnovi zgrada oštećenih potresom prepoznali smo priliku da takve zgrade osim konstrukcijski, odmah obnavljamo i energetski te smo za tu namjenu osigurali značajna europska i nacionalna sredstva“, istaknuo je Bačić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan na panelu je podsjetio kako je strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske jasno definiran cilj od 2500 novih MW za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora „To ćemo uspjeti dostići do 2028. godine dobrim dijelom zahvaljujući Nacionalnom planu za oporavak i otpornost te drugim investicijama u prijenosnu elektroenergetsku mrežu“.

U sklopu 7. Otvorenog dijaloga partnera održana su i tri stručna panela, a u prvom od njih pod nazivom "Kuća časti! - folow up" tema je bila energetska obnova obiteljskih kuća. Uvod u panel bila je kratka prezentacija Mladena Ilijevića o rezultatima ovogodišnjeg zaprimanja prijava, nakon čega su sudionici razgovarali o svim koristima koje vlasnici kuća mogu očekivati od provedbe energetske obnove. Osim Ilijevića, u panelu su sudjelovali i Diana Horvat iz MPGI, Martina Brala - ovlaštena projektantica, Gordana Tropčić Zekan - ovlaštena certifikatorica i projektantica te  Hrvoje Krapanić iz tvrtke Daikin Hrvatska d.o.o., a razgovor je moderirala Sunčana Matić iz Fonda.

Na drugom panelu pod nazivom "Dobra ušteda daleko se čuje!" sudjelovali su Katija Jaram iz MPGI, Toni Borković - projektant, Dolores Sorić iz Labin stana d.o.o., Marina Glokević - predstavnica suvlasnika te Andrijana Mavretić Mujčinovićć iz Zagrebačke banke, dok su u trećem panelu, pod nazivom "Dižemo prašinu", sudjelovali su Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Luka Balen, direktor FZOEU, Irena Križ Šelendić iz MPGI i Katarina Sikavica iz HGK.  

U sklopu ovog događaja nastavilo se i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine koju je potpisalo pet novih partnera, a to su Predstavništvo Europske komisije u Zagrebu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ovlaštena projektantica Martina Brala, Grad Petrinja te tvrtka Holcim Hrvatska.