HR

Na energetskoj konferenciji najavljen nastavak financiranja OIE

08.02.2024.

Direktor Luka Balen je na energetskoj konferenciji u organizaciji Jutarnjeg lista predstavio programe kojima Fond sufinancira projekte obnovljivih izvora energije.

Konferenciju, koja je okupila najvažnije dionike hrvatske energetike, pozdravnim je govorom otvorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. Zahvaljujući izgradnji i proširenju LNG terminala na Krku, Habijan Hrvatsku vidi kao energetsko čvorište ovog dijela Europe. „Ubrzali smo niz projekata i procesa u smjeru diverzifikacije izvora energije s naglaskom na stvaranje uvjeta za iskorištavanje geotermalnih izvora. Kada govorimo o solarnim elektranama, osigurali smo velika sredstva u Modernizacijskom fondu za tvrtke koje ih žele ugraditi i smanjiti troškove energije. Uskoro ide novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 120 milijuna eura“ najavio je ministar, ističući kako sve to ima za cilj osigurati energetsku samodostatnost Hrvatske.
U panelu pod nazivom „Zelena energija i tehnološki izazovi budućnosti“ direktor Balen je najavio da Fond nastavlja sa svim programima koji imaju za cilj ubrzanje zelene tranzicije naše zemlje. Kazao je kako uskoro uz program energetske obnove obiteljskih kuća kreću i poticaji za kupnju energetski učinkovitih vozila za građane, a nastavit će se i program ugradnje fotonaponskih elektrana u kućanstvima.

„Kao što su tvrtke prepoznale u zelenoj tranziciji mogućnost za smanjenje troškova svog poslovanja, tako su i građani prepoznali u energiji iz obnovljivih izvora, posebno sunčevoj energiji, stabilnost opskrbe, niže režijske troškove i energetsku neovisnost. Stoga sve više naših građana razmišlja o energetskoj neovisnosti, a nikad više poticaja koje država daje putem Fonda kod mnogih su ubrzali odluku da za vlastite potrebe počnu proizvoditi električnu energiju. U prilog tome idu i brojke pa je tako u prošloj godini instalirano gotovo tri puta više sunčanih elektrana nego ukupno svih godina prije toga.“, rekao je Balen. Uz, naveo je kako je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja pokrenuta dodjela sredstava iz Modernizacijskog fonda. Iz tog izvora do sada je tvrtkama odobreno oko 43 milijuna eura za 162 projekta proizvodnje električne energije iz OIE, a do konca godine će im na raspolaganju biti još 200 milijuna eura.

U panelu su, uz direktora Balena, sudjelovali i predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, direktorica Gospodarsko-interesnog udruženja obnovljivih izvora energije Maja Pokrovac, direktorica Sektora industrije i održivog razvoja Hrvatske gospodarske komore Marija Šćulac Domac te savjetnik Hrvatske banke za obnovu i razvoj Hrvoje Galičić.

Konferenciji su nazočili mnogobrojni  dionici domaće energetike, među kojima su i predsjednici uprava najvećih energetskih kompanija Hrvatska te se kroz niz panel rasprava i predavanja analizirao aktualni trenutak u prelasku našeg gospodarstva s fosilnih na izvore energije iz obnovljivih izvora, procjene daljnjeg tempa te tranzicije na kraći i duži rok, kao i tehnološke promjene koje donosi zelena tranzicija.