HR

Na konferenciji Zeleni plan za Hrvatsku o programima energetske obnove

14.06.2023.

Na konferenciji „CO2 do 55 – Zeleni plan za Hrvatsku“ sudjelovali su predstavnici Fonda koji su s ostalim stručnjacima raspravljali kako postići klimatsku neutralnost do 2050. godine.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava o mogućnostima financiranja energetski učinkovitih projekata. Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije je najavio kako Fond i ove godine sufinancira programe koji podržavaju zeleni rast, pa je tako predviđeno da od ove jeseni kreću programi energetske obnove obiteljskih kuća. „Zadnjih godina puno se ulaže i u projekte korištenja obnovljivih izvora energije, pogotovo u korištenje energije sunca. Uskoro će Fond objaviti javni poziv za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih sustava na obiteljskim kućama“, rekao je Ilijević te najavio da će na jesen biti dostupni i poticaji za kupnju energetski učinkovitih vozila.

Irena Križ Šelendić, ravnateljica Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe EU pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavila je pozive koji se provode u sklopu  Mehanizma za oporavak i otpornost.

Na konferenciji je predstavljen i primjer Slovenije pa je Erik Potočar, načelnik sektora za politiku učinkovite upotrebe te obnovljivih izvora energije pri Ministarstvu za okolje, podnebje i energijo rekao da se kod njih proizvode oko 700 ili 800 MV energije iz sunca. „Prvi cilj je da 75 posto zgrada do 2030. godine ima implementirane obnovljive izvore energije, a drugi je da bude 70 posto manje emisija CO2. I u Sloveniji imamo subvencije, a iznosi za jednu zgradu se kreću u rasponu od 20 do 30 posto“, pojasnio je Potočar.