HR

Na Tjednu karijera o zelenoj tranziciji

13.05.2024.

Na ovogodišnjem Tjednu karijera u organizaciji Sveučilišta Sjever naglasak je stavljen na važnost ulaganja u obrazovanje, osobito u zanimanja iz STE(A)M područja, a događanje je otvoreno panel raspravom o zelenoj i digitalnoj tranziciji u kojoj je sudjelovao i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

„Nužno je ulagati u znanje te spajati znanost i gospodarstvo u cilju napretka. Čekaju nas veliki izazovi, posebno oni vezani za klimatske promjene i posljedice koje će one uzrokovati.“ upozorio je Balen te istaknuo kako je važno poticati ne samo zanimanja u IT sektoru već i ona u gospodarenju otpadom, energetici, ali i upravljanju prostorom. „Hrvatska je zadnjih par godina napravila velike iskorake kako bi podigla ekološke standarde, uloženo je više od pola milijarde eura bespovratnih sredstava u projekte gospodarenja komunalnim otpadom. Imamo i jedan od bolje uređenih sustava gospodarenja posebnim kategorijama otpada zbog kojeg prikupljamo i recikliramo preko 85% tih vrsta otpada. Naše tvrtke koje se bave oporabom takvog otpada tržišni su lideri cirkularne ekonomije u ovom dijelu Europe.“ podsjetio je. 
 
U panelu su, osim direktora Fonda, svoja razmišljanja o prilikama koje nosi zelena tranzicija za mlade, ali i gospodarstvo podijelili i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH Zvonimir Savić, državni tajnik Bernard Gršić kao predstavnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Dario Kaurić, savjetnik Uprave tvrtke Odašiljači i veze, Dražen Crnković, direktor tvrtke DUCATI Komponente, član Uprave HPB-a Ivan Soldo, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec te Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a.
 
Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković ja na svečanom otvaranju istaknuo da tržište rada traži upravo talente iz STE(A)M područja te da tvrtke koje zapošljavaju te talente imaju konkurentsku prednost na globalnom tržištu. “Iako imamo jako dobru zapošljivost, kada govorimo o stvaranju i kreiranju novih studijskih programa presudno je biti u korak s potrebama gospodarstva. Sve ono što radimo, radimo za korist naših studenata i za korist gospodarstva sjevera Hrvatske”, zaključio je Milković.
 
Prorektor za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Petar Mišević istaknuo je kako su mnoge uspješne karijere studenata Sveučilišta Sjever započele upravo na Tjednu karijera - događaju koji godinama uspješno spaja akademsku i poslovnu zajednicu.