HR

Napreduju radovi na izgradnji CGO Biljane Donje

02.03.2022.

U Zadru je danas održan radni sastanak o napretku radova na županijskom centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Uz direktora Fonda Sinišu Kukića i suradnike na sastanku su sudjelovali i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zamjenik gradonačelnika Benkovca Tomislav Klarica, direktor Centra za gospodarenje otpadom Dino Perović te predstavnici izvođača, nadzora i tehničke pomoći.
 
Direktor Fonda je nakon sastanka i obišao radove te izrazio zadovoljstvo što projekt napreduje očekivanom dinamikom. Naime, riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu na području Zadarske županije, koji predstavlja visokokvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima. Radovi i oprema su vrijedni čak 600 milijuna kuna, od čega će se 76% sufinancirati iz EU Kohezijskog fonda. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 14% sredstava, dok će preostalih 10% vrijednosti projekta sufinancirati suvlasnici tvrtke Eko - gradovi Zadar i Benkovac te Zadarska županija.
 
Nakon što je krajem prošle godine u probni rad pušten CGO Bikarac, izgradnjom CGO Biljane Donje će do kraja godine veliki dio Dalmacije dobiti sve pretpostavke za cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Kao što je pojasnio direktor Perović, u Centru kapaciteta oko 88.000 tona godišnje će se prikupljati komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad s područja Zadarske, ali i dijela Ličko-senjske županije. Predviđena je mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvišim europskim standardima te obrada građevinskog otpada.

Gradonačelnik Dukić istaknuo je kako će Grad Zadar i dalje ulagati u edukaciju građana, kako bi se osigurala što veća stopa odvojeno prikupljenog otpada te postigli ciljevi u skladu s načelima cirkularne ekonomije i europskim Zelenim planom.