HR

Naših 10 EU godina – preko Posredničkog tijela ugovoreno 2.220 projekata

30.06.2023.

Povodom 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije u velikoj dvorani Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održana je manifestacija “Dani otvorenih vrata EU projekta”, koju na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Događanje je organiziralo Fondovo Posredničko tijelo koje je kroz svojevrsni rezime “Naših 10 EU godina” predstavilo projekte koje su zajedno s brojnim korisnicima realizirali iz dostupnih EU fondova.

Zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša pozdravio je nazočne te  kazao kako su iskorištena europska sredstva omogućila bolju kvalitetu života naših građana te potaknula ravnomjerniji regionalni razvoj Republike Hrvatske u čemu je Fond kao Posredničko tijelo dao svoj veliki doprinos. Također je istaknuo zadovoljstvo korisnika suradnjom i stručnošću djelatnika iz Fondovog Posredničkog tijela.

„Tijekom provedbe Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo Fonda bilo je zaduženo za provedbu projekata koji su se sufinancirali unutar tematskih cjelina - povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša te klimatskih promjena i upravljanja rizicima. Ugovorili smo 2.220 projekata vrijednih preko 1,6 milijardi eura, od kojih je 85% sredstava osigurano iz EU fondova. Rezultati tih projekata vidljivi su po cijeloj Hrvatskoj te imaju veliki značaj za održivi razvoj lokalnih zajednica“, istaknula je Sanja Jelačić, voditeljica Fondovog Posredničkog tijela.    

Programe i aktivnosti koje su se provodile kroz Operativni program konkurentnost i kohezija predstavili su Predrag Čuljak voditelj Odjela za tehničku verifikaciju projekata energetske učinkovitosti i OiE, Nataša Dankić Sliepčević voditeljica Odjela za tehničku verifikaciju projekata zaštite okoliša i prirode, Brigita Crnković,  voditeljica odjela za kontrolu nabave te Slavica Lulić voditeljica Odjela za financijsko-ekonomsku verifikaciju.

Predstavljanju su nazočili predstavnici  Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije,  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
U sklopu događanja organizirana je i izložba fotografija na kojima su prikazani neki od najuspješnijih projekata sufinanciranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.