HR
ePrijave

Nova ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu PP Biokovo

03.09.2021.

Na vidikovcu Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo potpisan je ugovor za projekt za koji je Fond osigurao 1,7 milijuna kuna kojim će se unaprijediti posjetiteljska infrastruktura Parka prirode Biokovo.

Ugovor za sufinanciranje projekta „Smanjenje prometnih zastoja na biokovskoj cesti do vidikovca Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo“ su potpisali ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo Slavo Jakša i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.

„Skywalk Biokovo je bez sumnje poseban doživljaj, koji se već danas može vidjeti diljem društvenih mreža kao neizostavan suvenir s ljetovanja“, rekao je direktor Fonda Siniša Kukić i dodao kako je za projekt vrijedan 2,1 milijun kuna Fond osigurao 1,7 milijuna kuna što iznosi 80% opravdanih troškova. „Ugovor koji smo danas potpisali dobar je pokazatelj kako Park prirode Biokovo kontinuirano ulaže u svoju infrastrukturu”, istaknuo je Kukić.

Posjetitelji u najvećem broju koriste vlastite automobile za posjet, pa se na biokovskoj cesti koja je brdska, većinom jednotračna, stvaraju prometni zastoji zbog nemogućnosti mimoilaženja koja nailaze iz suprotnog smjera. „Kako bi se prometna situacija poboljšala uz proširenje postojećih ugibališta, a opet bez značajnih intervencija u prostor ovakav projekt je nužno provesti“, kazao je tom prigodom državni tajnik u Ministarstvu gospodarstava i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg.

„Na 1.228 metara visine smjestila se nebeska šetnica Skywalk koja je svakako jedinstvena uz određenu dozu adrenalina, jer se smjestila iznad ponora i na rubu litice. Smatram da je izuzetno važno u ovakve investicije uključiti sve dostupne mogućnosti sufinanciranja i maksimalno osigurati boravak posjetitelja na Biokovu. Stoga smo zahvalni Fondu na podršci koju je iskazao sufinanciranjem ovog projekta kao projekta Novi Adrion - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo u okviru kojeg je izgrađen i uređen Skywalk“, izjavio je ravnatelj PP Biokovo Slavo Jakša.

Potpisnici ugovora su se složili da je za realizaciju zahtjevnih i velikih projekata potrebno što više uključiti mogućnosti EU sufinanciranja, koje nam je kao članici dostupno. Tako su i za projekt Novi Adrion osigurana bespovratan EU sredstva. „Riječ je o projektu vrijednom 35 milijuna kuna, za koje je Fond osigurao više od 5 milijuna kuna. To vidimo kao investiciju u daljnji razvoj ponude našeg turizma, posebno ove regije, ali i u valorizaciju i daljnje očuvanje okoliša, što svi imamo kao zadatak“, zaključio je Kukić.