HR

Odgađa se zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

14.10.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je trebao krenuti sa zaprimanjem zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Međutim, došlo je do tehničkih problema pa korisnici ulogirani u sustav nisu mogli pristupiti prijavi na navedeni poziv, zbog čega nije zaprimljena nijedna prijava.
 
Razlog za to je bio pad servera, kako pojašnjavaju iz tvrtke Fleksbit, zadužene za razvoj i održavanje sustava ePrijave. Direktor tvrtke Tomislav Gligora se ispričao građanima i Fondu kao naručitelju. „Odgovornost je isključivo na nama kao tvrtki. Prethodno smo radili stres testove i nije bilo naznaka nikakvih problema, no nažalost ovakve situacije su moguće. Količina prijava nije uvijek nužno u korelaciji s tehničkim opterećenjem sustava, već za to postoje različiti tehnički razlozi. Naši tehničari od prvog trenutka analiziraju zašto je došlo do problema i rade na prijedlogu tehničkih unaprjeđenja sustava, kako bismo u najkraćem roku omogućili da sustav nesmetano funkcionira.“ Najavio je da kroz par dana očekuje detaljnu analizu ove situacije, nakon čega će biti napravljeni i potrebni zahvati na sustavu.
 
Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu se također ispričala svim zainteresiranim građanima radi nastale situacije i neugodnosti koje im je ista prouzročila, istaknuvši kako je Fond s tehničke strane osigurao sve preduvjete za nesmetan rad sustava. „Moramo priznati kako nismo očekivali poteškoće u njegovom funkcioniranju. Nažalost, do njih je došlo i u tom smo trenu reagirali što smo brže mogli i odgodili zaprimanje prijava. Znamo da su građani u postupak prijave uložili svoj trud i vrijeme, pa nam je doista žao što već danas nisu mogli predati svoje zahtjeve“ rekla je Rajčić. „Međutim, ističem kako je riječ isključivo o odgodi. Čim se osiguraju tehnički uvjeti za realizaciju poziva, javno ćemo i na vrijeme putem medija i putem naše službene stranice najaviti novi datum zaprimanja prijava“ najavila je, ističući kako će svi građani dobiti jednaku priliku za prijavu.