HR

Održan 16. međunarodni simpozij gospodarenja otpadom

12.12.2022.

Predstavnici raznih državnih i stručno-znanstvenih institucija okupili su u Zagrebu na 16. međunarodnom simpoziju gospodarenja otpadom.

„Od davne 1990. godine kada je u Zagrebu održan Prvi međunarodni simpozij puno se toga promijenilo u gospodarenju otpadom. Promijenila se cijela paradigma razmišljanja u kojoj otpad više nije beskorisno smeće nego vrijedna sirovina. A prve spoznaje o tome čuli smo upravo na ovom skupu, skupu koji već dugi niz godina sublimira razmišljanja znanosti i struke o ovoj temi.“, istaknuo je u svom pozdravnom obraćanju zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša. Istaknuo je kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uspostavu kružnog gospodarstva ima u fokusu svog djelovanja. „I dalje ćemo nastaviti financijski podupirati sve aktivnosti i projekte koji spadaju u domenu gospodarenja otpadom. Trudit ćemo se da u osmišljavanju naših program i javnih poziva osluškujemo potrebe na terenu, uvažimo mišljenja struke te prihvatimo inicijative koje će dovesti do pozitivnih pomaka“, kazao je Budiša.
 
Predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO) Aleksandra Anić Vučinić je rekla kako se nakon dvogodišnje pandemije, energetske i gospodarske globalne krize, sustav gospodarenje otpadom nalazi pred velikim izazovima. Stoga se više nego ikad zahtijevaju nova rješenja u sektoru gospodarenja otpada primjenom novih tehnologija, digitalizacijama sustava, novim pristupima u ispunjenju ciljeva kružnog gospodarstva i zelene tranzicije.

Tijekom dvodnevnog rada na simpoziju su analizirani svi segmenti sustava gospodarenja komunalnim otpadom - od odvojenog prikupljanja do materijalne oporabe, a dio predavanja i rasprava je bio usmjeren i na mogućnost dobivanja energije iz otpada.

U sklopu simpozija predavanje je imao i načelnik Fondovog Sektora za gospodarenje posebnim kategorijama otpada Zvonimir Majić koji je govorio o proširenoj odgovornosti proizvođača te se referirao na zadaću koju će Fond imati prema prijedlogu novog Pravilnika o ambalaži koji je u postupku donošenja. Predrag Korica, voditelj projekata u Sektoru zaštite okoliša, se u svojoj prezentaciji osvrnuo na problematiku kvalitete podataka koji su nužna podloga za definiranje potreba i financiranje sustava gospodarenja otpadom.

Sudionici simpozija su imali priliku treći dan obići centar za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibeniku te kod Benkovca posjetiti lokaciju centra Biljane Donje koji je u izgradnji.

Cilj simpozija je da se suradnjom znanstvenog i stručnog te gospodarskog i komunalnog sektora iznađu kvalitetna rješenja koja će unaprijediti gospodarenje otpadom s tehnološkog i ekološkog aspekta.