HR

Održan međunarodni susret eko škola

07.06.2023.

Međunarodni susret eko škola koji tradicionalno već više od 30 godina organizira udruga Lijepa naša okupio je predstavnike 150 škola, a podršku ovoj inicijativi dali su i zamjenik direktora  Fonda Mirko Budiša te načelnik Sektora za posebne kategorije otpada Zvonimir Majić.

“Donošenje raznih zakonodavnih akata je nužno kako bi ostvarili okolišne ciljeve. No, inicijative poput ove su ono što slovo zakona stavlja u praksu i što čini okoliš svakodnevnom i važnom temom. Kroz svoje programe, ekoškole djecu i mlade od početka potiču na kreativno rješavanje izazova današnjice i usmjeravaju ih na sasvim drugačije promišljanje o resursima koje imamo.”, rekao je u svom uvodnom obraćaju zamjenik Budiša te najavio kako će Fond krajem lipnja objaviti natječaj za udruge civilnog društva za sufinanciranje ekoloških edukativnih projekata.

Važnost edukacije mladih apostrofirao je i načelnik Fondovog sektora Zvonimir Majić koji je rekao kako se kontinuirano provode razne promotivno-edukativne kampanje, koje su u javnosti dobro prihvaćene. Uz to, u suradnji s udrugama organiziraju se i razne akcije čišćenja podmorja i speleoloških objekata. Majić se osvrnuo i na dobru suradnju koju udruga Lijepa naša i Fond imaju još od 2004. godine na ovim i raznim drugim programima. 

Uz usmeno predstavljanje 36 eko škola i izložbu postera, sudionicima su svoje znanje i iskustvo prenijeli dr.sc. Predrag Korica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nacionalni koordinatori programa Ekoškole u Sloveniji Gregor Cerar i Jasmina Mlakar.
 
U sklopu susreta, predsjednik udruge Mirko Ruščić je uručio povelje i zelene zastave povodom obnavljanja i stjecanja statusa međunarodne Ekoškole.