HR

Održane konzultacije dionika projekta FIRESPOL

24.09.2019.

Na konzultacijama su sudjelovali predstavnici raznih hrvatskih institucija, tvrtki i banaka kako bi se utvrdila što učinkovitija, ali i primjenjiva rješenja za prilike u Hrvatskoj s ciljem povećanja korištenja obnovljivih izvora energije. Razmotrili su se primjeri dobre prakse zemalja članica projekta FIRESPOL te se nastojalo utvrditi koji se od realiziranih primjera mogu primijeniti u Hrvatskoj kako bi se potaknule investicije u projekte obnovljivih izvora energije.

Predstavljeni su inovativni financijski instrumenti poput projekta zajednice, „zelenih obveznica“, ulaganja mirovinskih fondova, i slično.

Voditeljica FIRESPOL projekta u Hrvatskoj, Suada Mustajbegović istaknula je važnost ovih konzultacija dionika projekta u iznalaženju mogućnosti za financiranje projekata u području obnovljivih izvora energije kao i kreiranju prioritetnih mjera za slijedeće programsko razdoblje od 2021.-2027. godine.

„Vjerujem da zajedno, dijalogom i razmjenom iskustava i mišljenja, možemo doći do kvalitetnih zaključaka koji će omogućiti koristi za lokalnu zajednicu, poduzetništvo te društvo u cjelini“ zaključila je Mustajbegović današnje konzultacije.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nositelj projekta u Hrvatskoj dok je Španjolska voditelj projektnog tima, a ostale zemlje partneri su Njemačka, Latvija, Irska i Poljska. Projekt FIRESPOL provodi se od lipnja 2018.-2022. godine.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Europe.