HR
ePrijave

Održane prve četiri radionice o energetskoj obnovi kuća

20.09.2021.

Danas su u Nedelišću, Bjelovaru, Koprivnici i Varaždinu održane informativno-edukativne radionice o energetskoj obnovi kuća. Nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 15. rujna objavio Javni poziv, nastavio se veliki interes za sudjelovanje u programu. Radionice su tako okupile zainteresirane građane, certifikatore, ali i izvođače radova, koje su zanimali uvjeti sufinanciranja i detalji oko same provedbe projekata.
 
Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak zahvalio je Fondu na dosadašnjoj suradnji na raznim projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti te izrazio uvjerenje kako će i na ovaj program energetske obnove kuća biti puno prijava iz njegove Općine. „Dobili smo puno upita na ovu temu te nam je izuzetno drago da se edukativna radionica održava kod nas, kako bi se naši građani što bolje upoznali sa uvjetima Javnog poziva“, rekao je Novak.
 
Prema riječima načelnice Sektora za energetsku učinkovitost Maje Rajčić i voditelja Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Mladena Ilijevića, koji su na radionicama održali prezentacije, Fond je za program osigurao čak 300 milijuna kuna kojima planira sufinancirati mjere poput toplinske zaštite ovojnice, zamjene stolarije, ali i sustave za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji.
 
Moguće je dobiti i do 204 tisuće kuna poticaja, ovisno o mjerama energetske učinkovitosti koje će građani primijeniti u svojim domovima. Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji je sudjelovao na jednoj od radionica, najavio je kako će i Grad sudjelovati u programu energetske obnove kuća te će projekte sufinancirati s dodatnih 15 tisuća kuna. „Na taj način želimo našim sugrađanima dodatno olakšati investiciju u ovakve projekte, jer smo svjesni svih koristi koje taj program donosi, s ekološkog i financijskog aspekta“, kazao je Bosilj.
 
Uvjeti sufinanciranja i potrebna dokumentacija u mnogočemu ostaju isti u odnosu na godinu ranije, kao i elektronički način podnošenja. Tijekom radionice, djelatnici Fonda detaljno su pojasnili uvjete za prijavu, kao i svaki od potrebnih dokumenata. Pritom su sudionicima demonstrirali i rad u sustavu ePrijave, kako bi bili upoznati sa potpunim procesom.
 
Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje započinje 14. listopada u 9 sati. Zainteresirani građani do tad trebaju registrirati svoj korisnički račun, kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.
 
Kako bi postupak prijave učinio što jednostavnijim, pogotovo onima koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond građanima sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.
 
Svi sudionici su iskazali zadovoljstvo dobivenim informacijama te se nadaju uspješnoj prijavi za sufinanciranje. Budu li njihove prijave prihvaćene, imat će 24 mjeseca za provedbu planiranih projekata.
 
"Zadovoljstvo mi je da su stručnjaci iz Fonda došli u Bjelovar kako bi predstavili Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, jer ovdje ima puno građana koji su zainteresirani energetski obnoviti svoje kuće i na taj način ostvariti uštede u energiji te smanjiti emisije CO2, a što je u skladu sa zelenim politikama Europske unije. I Grad Bjelovar je prijavljivao projekte za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti te smo tako obnovili nekoliko javnih zgrada. Vjerujem kako će se i naši građani uspješno prijaviti za sredstva odnosno da će im današnja radionica Fonda biti korisna.", izjavio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, koji je nazočio radionici održanoj u njegovom gradu.
 
Nastavno na pitanja građana, iz Fonda su najavili i nastavak sufinanciranja u sljedećoj godini, pojasnivši kako Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine radi na novom Programu energetske obnove obiteljskih kuća, za razdoblje do 2030. godine.