HR

Okrugli stol o kružnom gospodarstvu

27.10.2022.

Načelnik Sektora za posebne kategorije otpada Zvonimir Majić sudjelovao je na okruglom stolu Hrvatske gospodarske komore, na kojem se raspravljalo o implementacija kružnog gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Europska komisija donijela je Akcijski plan za kružno gospodarstvo koji je dio većeg, Zelenog plana kojim se Europa želi transformirati u ugljično neutralan, konkurentan kontinent, a to je ujedno i prilika za hrvatske poduzetnike.
 

„Kroz sustave posebnih kategorija otpada koje organizira i vodi Fond, cirkularna ekonomija je već odavno zaživjela. Kod ambalaže, otpadnih guma i elektronike već godinama imamo odlične primjere u kojima se od otpada stvara nova upotrebna vrijednost i finalni proizvodi. Neke od naših tvrtki lideri su u tom području te su kao takvi prepoznati ne samo u regiji nego i šire.“, izjavio je načelnik Majić. Naime, u vrijeme kada je zbog utjecaja pandemije, ali i ratnih zbivanja u Ukrajini sve teže doći do sirovina na tržištu Hrvatske i Europske unije, potrebno je maksimalno iskoristiti vrijedne frakcije otpada kako bi ostvarili ekološku i gospodarsku korist.
 
„Održivo i kružno gospodarstvo globalno je aktualna tema. Moramo na tome poraditi svi skupa i osvještavati naše poduzetnike i građane kako bi ostvarili zadatak koji je Europska komisija zadala, a to je da se do 2030. godine 60 posto komunalnog otpada reciklira i ponovno stavlja u upotrebu. Ovaj okrugli stol je jedan od načina kako razmjenom iskustava i primjerima dobre prakse pokazati kako se može ponovno reciklirati i zatvoriti cijeli jedan krug.“, poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.
 
Da je ovo tema i priča u koju se svi moramo uključiti, potvrdio je i predsjednik Grupacije za kružno gospodarstvo HGK Anđelko Švaljek, iz tvrtke Regeneracija. „Kružno gospodarstvo je prepoznato kao jedan od ključnih alata u borbi protiv klimatskih promjena, u zaštiti okoliša i održivom poslovanju. Drago nam je da imamo priliku predstaviti tvrtke, projekte i modele koji funkcioniraju i već imaju određene uspjehe, ali i čuti potrebe s terena, od strane komunalnih i drugih tvrtki, jer se svi moramo uključiti u ovu priču. Interes nam je zajednički. Kružno gospodarstvo nema alternative.“, istaknuo je Švaljek.
 
O nacionalnom zakonodavnom okviru iz domene kružnog gospodarstva na skupu je govorila voditeljica Službe za dozvole i prekogranični promet otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nela Palarić, dok su primjere iz prakse iznijeli predstavnici tvrtke AD Plastik i  Cemex Hrvatska.
 
„Ovi skupovi koje je inicirala Hrvatska gospodarska komora odlična su prilika da se tvrtke informiraju i dobiju inpute od važnosti za kreiranje poslovanja. Ujedno treba kontinuirano raditi i na svijesti potrošača te ih educirati i poticati na kupnju proizvoda koji se mogu ponovno koristiti.", za kraj je rekao načelnik Sektora za gospodarenje posebnim kategorijama otpada Zvonimir Majić.