HR
ePrijave

Osigurana dodatna sredstva za sisačko-moslavački centar Natura

03.11.2021.

Direktor Fonda Siniša Kukić i Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisali su danas ugovor o osiguravanju dodatnih sredstava za adaptaciju nekadašnje upravne zgrade bolnice u Petrinji, koja će se prenamijeniti u edukativno-prezentacijski centar Natura. 
 

Investicija u projekt "Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje Edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ" vrijedna je 17,7 milijuna kuna i najvećim se dijelom sufinancira iz EU fondova. „Čak 85% sredstva EU pokriva troškove projekta, u iznosu od gotovo 15 milijuna  kuna, a sufinancira ga i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od preko 2 milijuna kn. Međutim, zbog razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, bilo je potrebno osigurati dodatna sredstva između ostalog za nove armirane betonske stupove, sanaciju zidova, dio instalacija te izradu nove invalidske rampe. Obratili smo se stoga Fondu za pomoć i današnjim potpisivanjem ugovora, se Fond obvezao se sufinancirati troškove dodatnih radova u iznosu od 240.421,93 kn. Provođenjem ovog projekta želimo očuvati prirodnu baštinu i povećati kvalitetniju prezentaciju Pokuplja, Banovine i Pounja, kako bi se potaknuo regionalni razvoj i gospodarski rast SMŽ.“- istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Nositelj projekta je Sisačko-moslavačka županija, a partneri u njegovoj provedbi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, dok su suradnici na projektu Interpretacijski centar baštine Banovine i Zajednica proizvođača SMŽ. Cilj je aktivnosti projekta utjecati na razvoj dosad slabo razvijenog turizma na ovom području, na održivo korištenje zaštićenih područja, stvarajući nove uvjete za posjećivanje te povećavajući atraktivnost područja stvaranjem novih raznovrsnih sadržaja koji će za posljedicu imati duži i češći boravak gostiju. One obuhvaćaju izgradnju i osnivanje prezentacijsko-edukativnog centra u Petrinji, (adaptacija i rekonstrukcija stare upravne zgrade Opće bolnice Sisak u Petrinji), uređenje edukativnog parka, te izgradnju posjetiteljske infrastrukture na 7 lokacija zaštićenih područja, povezanih poučnim tematskim stazama ( 3 vidikovca i 4 info točke). Izrađen je edukativni program za školsku djecu na temu „Životinje graditelji“, te ornitološko-volonterski program koji omogućava edukaciju djece i odraslih o vrstama ptica na području naše županije, sa svom potrebnom opremom za njihovo provođenje.

„Ovo je još jedan u nizu projekata koje Fond provodi na području ove županije. Nažalost, zbog aktualne situacije smo dosta fokusirani na zbrinjavanje otpada nastalog zbog potresa, u suradnji s lokalnim komunalnim društvima. Međutim, ne zanemarujemo ni projekte očuvanja brojnih prirodnih vrijednosti ovog područja.“, istaknuo je direktor Kukić.  Podsjetio je kako je upravo u Sisačko-moslavačkoj županiji započeo i hvalevrijedan program očuvanja gnijezda roda, koji se kasnije proširio i na druge županije. Osim toga, Fond je uložio i 5 milijuna kuna u projekte koji se provode u Parku prirode Lonjsko polje.