HR

Otvoren osječki Eco City Waste Fest

25.04.2024.

U Osijeku je otvoren prvi festival otpada - Eco City Waste Fest, u sklopu kojeg su za posjetitelje svih uzrasta organizirani razni interaktivno-edukativni sadržaji o korisnosti otpada.

Na svečanosti otvorenja direktor Fonda Luka Balen je istaknuo kako osječki sustav gospodarenja otpadom može po svojim rezultatima biti primjer mnogim drugim gradovima. „Grad Osijek i njegovo komunalno društvo uz pomoć Fonda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sustavno ulaže u izgradnju infrastrukture i nabavu komunalne opreme. Ne samo da su ciljevi ispunjeni, nego su i premašeni i na tome čestitam i Gradu i komunalnom poduzeću, ali i svim Osječanima. U pozadini svih dobrih rezultata je  edukacija i informiranje, a današnje događanje to najbolje demonstrira“, rekao je Balen.

Pohvalio je i osječke školarce. „Učenici OŠ Ivana Filipovića iz Osijeka i OŠ Miroslava Krleže iz Čepina svojom su kreativnošću prije par dana osvojili nagrade na eko natječaju Fonda Modna lasta, u kojem je tema bila brza moda i kakav efekt ona ima na stvaranje otpada.“, rekao je Balen te dodao kako je jedan od slogana Fondove kampanje „kreni od sebe“ i upravo osječki rezultati najbolje pokazuju koliko je svaki pojedinac bitan za uspješan sustav gospodarenja otpadom.

„Grad Osijek ponosan je nositelj dvostruke nagrade Eko City. Jedan od razloga je i taj što je Osijek jedini od velikih gradova prešao stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, stoga je i predvodnik i uzor mnogim gradovima. Osječanke i Osječani odvajaju otpad na kućnom pragu, što je najveći standard u prikupljanju otpada. Također, jedan smo od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, ali isto tako imamo i svoju kompostanu te smo prepolovili količine miješanog komunalnog otpada“, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na otvorenju festivala.

Čestitke na rezultatima u gospodarenju otpadom uputio je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić ocijenivši kako će i ovaj festival, koji je fokusiran ponajviše na mlade, doprinijeti rezultatima.

Igor Pandžić, direktor osječkog komunalnog poduzeća Unikom, rekao je da će u dva dana festival posjetiti sve osječke osnovne škole i vrtići te kroz brojne aktivnosti pokazati kako se odvaja otpad. „Pokušali smo pružiti mnogo aktivnosti i edukativnih sadržaja upravo za sve mlade, jer na toj edukaciji i počiva ovaj rezultat koji imamo u odvajanju otpada“, istaknuo je Pandžić.