HR

Potpisan ugovor o financiranju sanacije bala vrijedan 29 milijuna eura

06.02.2024.

Direktor Fonda Luka Balen, u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana i varaždinskog župana Anđelka Stričaka, je s gradonačelnikom Varaždina Nevenom Bosiljem potpisao ugovor o financiranju sanacije baliranog otpada koji se nalazi na lokaciji Brezje. Sukladno odluci Vlade RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u potpunosti financirati troškove sanacije procijenjene na iznos oko 29 milijuna eura.
 
Ministar Habijan je istaknuo kako, s obzirom na odluku Vlade, gradski proračun neće imati nikakav teret. “Grad se neće zaduživati niti koristiti neki drugi financijski instrument kako bi riješio sanaciju. To dovoljno govori da Vlada, ovo ministarstvo i Fond vode itekako računa o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske. Mislim da ovih osam godina mandata Vlade Andreja Plenkovića to apsolutno jasno pokazuju, kao i ovaj čin i ovo sufinanciranje u stopostotnom iznosu te u konačnici, današnje potpisivanje ugovora. U roku od 18 mjeseci zbrinut će se sav balirani otpad. Imat ćemo novo područje u gradu Varaždinu koje će biti u funkciji gospodarskog razvoja. To je još jedna dobra vijest i siguran sam, s obzirom na broj investitora koji su ovdje prisutni, ali i onih koji su pokazali interes, da će svi biti dobrodošli. Čestitam svima koji su sudjelovali u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema“, rekao je ministar.
 
Direktor Balen je naglasio kako Fond uvijek bio kako stručno, tako i financijski voljan podržati ovaj projekt. Ono na čemu se inzistiralo je poštivanje svih zakonskih i stručnih normi te rješenja koja su ekološki najprihvatljivija. Kada su se ispunili svi ti preduvjeti putem Fonda Vlada RH je osigurala 100-postotno financiranje. „Gospodarenje otpadom je izuzetno bitna tema. Zato Fond kontinuirano potiče projekte, kako u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, tako i na području cijele Republike Hrvatske, uz snažnu potporu resornog Ministarstva gospodarstva. Između ostalog, uz gospodarenje otpadom, jako smo aktivni na području energetske učinkovitosti, a Fond sufinancira i energetsku obnovu Gradske vijećnice Grada Varaždina“,  istaknuo je Luka Balen.
 
„Kad sam preuzeo dužnost gradonačelnika, prva institucija koju sam posjetio bilo je Ministarstvo gospodarstva, a zatim Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša jer sam htio riješiti problem koji muči ovaj grad 18 godina i 10 mjeseci. u Gospodarskoj zoni Brezje pri kraju je ograđivanje bala, montirana je vaga za mjerenje. Otpad će se obraditi mehaničko-biološkom obradom, a ono što ostane će se balirati i nakon toga odvesti na spaljivanje u energanama koje su za to predviđene“, rekao je gradonačelnik Bosilj i zahvalio se svim članovima projektnog tima koji su sudjelovali u rješavanju ovog ogromnog problema. Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske koja je odlučila ovu sanaciju financirati u stopostotnom iznosu, umjesto u iznosu od 40 posto, kakva je bila odluka iz 2022. godine.
 
Zadovoljstvo činjenicom da bale odlaze u povijest iskazao je i župan Stričak. „Da bi se prvo nešto pokrenulo, bez obzira na to radi li se o sanaciji, izgradnji nekog objekta ili na uređenju, bitno je donijeti čvrstu i jasnu odluku da mi to želimo. Na svečanoj sjednici Dana Grada Varaždina sam jasno naglasio, misleći na premijera Plenkovića, da je dosad bilo nekoliko izbornika, ali ni jedan nije donio tu odluku osim aktualnog premijera te kako je vrijeme da se u Varaždinu to riješi. Naravno, u takvoj utakmici uvijek sudjeluje cijeli niz osoba, od struke, administracije, pa i onih koji donose odluku“, rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Naglasio je kako je to jedan veliki doprinos gradu Varaždinu, Varaždinkama i Varaždincima, jer Grad u ovom slučaju ne mora snositi financijske troškove, a zona Brezje će se osloboditi za potencijalne investitore, kojih na području Varaždina i Varaždinske županije ne nedostaje.
 
Potpisivanju ovog za grad Varaždin važnog ugovora prisustvovali su i  saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora i Predrag Štromar, zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša, zamjenika gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki te ostali stručnjaci od strane Grada i Fonda koji su aktivno radili na pripremi projekta.