HR

Predstavnici Fonda na 2. europskoj GREEN konferenciji

12.06.2024.

Druga europska GREEN konferencija održana u Vodicama okupila je brojne znanstvenike i stručnjake koji su raspravljali o klimatskim promjenama te ostvarivanjima ciljeva održivog razvoja.  

Ravnatelj Instituta za vode i predsjednik Upravnog odbora Fonda prof. dr. sc. Mario Šiljeg koji je zajedno s Međunarodnim udruženjem znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša (IAESP) organizirao konferenciju, u svom je uvodnom obraćanju istaknuo da je Hrvatska među tri europske zemlje koje trpe najveće štete od posljedica klimatskih promjena te kako Institut za vode, kao nacionalno tijelo odgovorno za monitoring voda, jača svoje kapacitete za pravovremenu detekciju tih posljedica. „Točni i pravovremeni podaci o trendovima uočenima u kakvoći vodnih tijela koji su posljedica i klimatskih promjena pomoći će isporučiteljima vodnih usluga u efikasnijem planiranju i izboru tehnoloških rješenja u postupcima kako pripreme vode za piće, tako i mjerama prilagodbe klimatskim promjenama svih dionika sustava vodnog gospodarstva.“, kazao je Šiljeg.

Okupljenima se uvodno obratio i zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša koji je rekao kako je Fond već dvadeset godina posvećen isključivo „green“ temama koje su se s vremenom obogaćivale novim sadržajima, ali cilj je uvijek bio isti - pomoći građanima, tvrtkama i lokalnoj samoupravi u biranju održivijih praksi i uspostavljanju zelenijih navika. To između ostalog obuhvaća i poticanje sustavnog gospodarenja otpadom i energijom s naglaskom na  poticanje korištenja obnovljivih izvora energije: „Aktivnosti i posla pred nama je puno, a veliki dio toga se odnosi se i na promjenu načina kako živimo svoju svakodnevicu, stoga ne smijemo zanemariti komunikacijski dio. Vjerujem da će mnoga saznanja koja na konferenciji čujemo biti odličan sadržaj za daljnju senzibilizaciju javnosti o ovim temama.“, istaknuo je Budiša, koji je sudjelovao i na stručnom panelu na temu zelene tranzicije.

Prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić izrazila je zadovoljstvo što se GREEN konferencija i ove godine održava uz veliki interes znanstvene i stručne javnosti: „Broj pristiglih radova i ovogodišnjih sudionika potvrđuje aktualnost cilja konferencije, a to je doprinijeti multidisciplinarnom pristupu zaštite okoliša i ostvarenju ciljeva europskog Zelenog plana i UN-ovih ciljeva održivog razvoja.“, kazala je Habuda - Stanić.

Radu konferencije, čiji je pokrovitelj bila i Vlada Republike Hrvatske, svoj doprinos su dali i stručnjaci iz Fonda. Voditeljice službi Vesna Cetin Krnjević i Vlatka Gulan Zetić te Ivana Jonke, koja vodi projekte zelene infrastrukture, održale su prezentacije u kojima su, svaka iz svog područja, predstavile razne aktivnosti Fonda kojima je cilj unaprijediti zaštitu prirode i okoliša.