HR

Predstavnici Fonda na obilježavanju 90. godina Premužićeve staze

14.07.2023.

Direktor Fonda Luka Balen se sa suradnicima pridružio brojnim sudionicima u obilježavanju 90. godišnjice poznate Premužićeve staze, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Velebit i Nacionalni park Sjeverni Velebit. U programu su, osim direktora Fonda, sudjelovali i Aleksandra Čilić, načelnica Fondovog Sektora zaštite okoliša te Vlatka Gulan Zetić, voditeljica Službe za zaštitu prirode.
 
Kako bi se na pravi način obilježila ova okrugla godišnjica pripremljen je dvodnevni program, koji je započet promocijom vodiča “Premužićeva staza” Alana Čaplara na Baškim Oštarijama. Uz pozdravne riječi ravnatelja Parka prirode Velebit Maria Šabana te ravnateljice Nacionalni park Sjeverni Velebit Irene Glavičić Sertić, profesorica Ana Lemić je približila život Ivana Krajača, osobe koja je bila začetnik ideje Premužićeve staze, a na kraju je autor je detaljno opisao vodič naglasivši kako je napravljen po mjeri planinara jer stane u svaki ruksak.
 
Stazu, koja je od 2009. godine i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja, projektirao je i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Upravo su je zato kasnije hrvatski planinari prozvali njegovim imenom. Izvorna staza, od Oltara do Baških Oštarija, duga je 57 kilometara, no Premužićeva staza koju danas poznajemo proteže se u dužini od 42 kilometra, od Zavižana do Baških Oštarija.
 
Dio staze od Zavižana do Alana, dug 14 kilometara, prehodalo je oko 150 sudionika obilježavajući drugi dan programa. Planinarenje Premužićevom stazom je bila prilika da se dodatno naglasi ovo remek-djelo suhozidnog graditeljstva, koje nosi značajnu kulturnu vrijednost, ali i da se posjetitelje podsjeti na važnost neraskidive povezanosti čovjeka s prirodom.
 
Predstavnici Fonda, ovu su priliku iskoristili i za radni sastanak s predstavnicima javnih ustanova Parka prirode Velebit i nacionalnih parkova Sjeverni Velebit i Paklenica na kojem se razgovaralo o provedbi projekata koji su u fazi realizacije, od kojih se dio financira iz europskih, a dio iz nacionalnih sredstava Fonda. Riječ je uglavnom o projektima obnavljanja i unapređivanja posjetiteljske infrastrukture te onima kojima se potiče održivo upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. 
 
Ovakve i slične projekte Fond sufinancira našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode pa je  ovaj radni sastanak dio aktivnosti koje će se organizirati i s drugim javnim ustanovama kako bi Fond dobio informacije o njihovim daljnjim potrebama u svrhu kreiranja svojih programa.