HR

Radni sastanak o radu ŽCGO Marišćina

07.07.2023.

U riječkom Ekoplusu održan je radni sastanak na temu projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Uz predsjednika uprave Ekoplusa Kristiana Gašparinija, tehničkog rukovoditelja Centra Sanjina Đurana i Niku Dorčić, voditeljicu financija, na sastanku su bili  zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša, načelnica Sektora za EU Maja Feketić, voditeljica Službe Vesna Cetin Krnjević te Maša Golubičić, kao voditeljica projekta u Fondu. 
 
ŽCGO Marišćina je izgrađen pomoću EU sredstava u okviru financijskog programa OPZO 2007-2013 godina te se od 2017. godine nalazi u operativnoj fazi, pod rukovodstvom županijske komunalne tvrtke Ekoplus d.o.o.. S obzirom da se izgrađene plohe pune predviđenom dinamikom, Ekoplus je s  Fondom 2022.godine potpisao Ugovor o dodjeli sredstava za izgradnju plohe 1C, za koju su radovi uspješno završeni u svibnju 2023. godine i za koju je ishođena Uporabna dozvola.
 
Osim izvještavanja o statusu Centra, rukovodstvo je s predstavnicima Fonda podijelilo i svoja razmatranja određenih poboljšanja procesa u MBO postrojenju, s ciljem učinkovitije proizvodnje goriva iz otpada. Naime, kako su pojasnili, u tijeku su konzultacije sa stručnjacima koje bi trebale rezultirati i preliminarnom procjenom potrebne investicije, a osim toga je u planu i investicija u instaliranje plinogeneratora.
 
Sastanak je rezultirao planovima za daljnju suradnju, kako bi se osigurao efikasan rad centra te dosezanje nacionalnih ciljeva po pitanju sustavnog gospodarenja otpadom.