HR

Rezerviran cjelokupni budžet Fonda za energetski učinkovita vozila

27.06.2022.

Javni poziv za kupnju energetski učinkovitih vozila je jutros privremeno zatvoren, nakon što su građani i tvrtke rezervirali svih 103,3 milijuna kuna koje je za tu namjenu osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zaprimanje zahtjeva započelo je danas u 8 sati putem mreže od 301 prodajnog mjesta, koja su zainteresiranim kupcima nudila čak 539 modela vozila.

U manje od sat i pol zaprimljeno je ukupno 1.711 zahtjeva za sufinanciranje kupnje 2.034 vozila. Kao i prošle godine, oko 60% zahtjeva odnosilo se na fizičke osobe. Sredstva su se najviše tražila za električna vozila, čak 90%, a dvije trećine prijavljenih vozila su ona M1 kategorije, odnosno osobni automobili za koje je prosječno traženo 65.000 kuna. Za sufinanciranje gospodarskih vozila N1 kategorije zaprimljeno je stotinjak zahtjeva.

Među najprodavanijim vozilima ističu se oni srednje klase, poput Renault Twinga i Dacie Spring, koji su se, zahvaljujući poticajima, cjenovno približili klasičnim vozilima iste klase. Međutim, vrijedni napomenuti da je značajan interes ponovo vladao i za električne mopede, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna.

Očekivano, najviše je vozila rezervirano u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ali je veliki broj vozila rezerviran i u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji, nakon čega slijede Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija.  

Nakon što su im prodajna mjesta rezervirala tražene poticaje, građani i tvrtke imaju rok od osam dana u kojem su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti svoj obavezni minimalni predujam, pozivajući se na broj svoje rezervacije. Prodajno mjesto zatim u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca, kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda. Onima čija dokumentacija bude potpuna i ispravna, na adresu će stići Odluka i Ugovor o sufinanciranju, na temelju kojeg imaju 12 mjeseci za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovarajuće dokumentacije uz koju će im Fond jednokratno isplatiti odobrena sredstva.

U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će javni poziv ponovno otvoriti te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog budžeta. Sve informacije o otvaranju/zatvaranju Javnog poziva će biti pravodobno objavljene na stranicama www.fzoeu.hr i vozimoeko.fzoeu.hr.