HR

Šibeniku tri milijuna eura za izradu dokumentacije za izgradnju energane CGO Bikarac

11.04.2024.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen danas su, u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana, potpisali ugovor o dodjeli sredstava vrijedan 3 milijuna eura. Riječ je o sredstvima koja će biti uložena u izradu projektno-tehničke dokumentacije za potrebe gradnje postrojenja za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja s uređaja za obradu otpadnih voda u obuhvatu Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, nakon što je prije dvije godine otvoren najsuvremeniji centar za gospodarenje otpadom za cijelu Šibensko-kninsku županiju.

Direktor Fonda tom je prilikom istaknuo da je Fond bio i financijska i stručna podrška Gradu i projektnom timu za vrijeme gradnje CGO Bikarac. "Iz Kohezijskog fonda je za izgradnju osigurano skoro 15 milijuna eura, a Fond je iz nacionalnih sredstava dao još oko 7,5 milijuna eura. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da danas Bikarac radi u skladu s najvišim standardima, a današnjim potpisivanjem Ugovora smo otvorili i završno poglavlje uspostave modernog sustava gospodarenja otpadom u Šibeniku, ali i cijeloj Šibensko-kninskoj županiji“,  smatra Balen. Riječ je o projektu vrijednom 2.948.000,00 eura, koji će u stopostotnom iznosu financirati Fond. 

Gradonačelnik Burić naglasio je kako je u Šibeniku već riješeno ono što je u većini gradova u Hrvatskoj danas problem. „Po pitanju zbrinjavanja i kružnog gospodarenja otpadom napravili smo ogroman iskorak, a projektom energane u sklopu CGO Bikarac uspostavit ćemo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja nam, posredstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pruža punu potporu“, poručio je Burić.

Ministar Habijan podsjetio je da je nedavno obišao Bikarac, a jedna od prvih odluka, kada je stupio na dužnost, bila je upravo ova o postrojenju za energetsku oporabu goriva iz otpada. „Gledajući četiri izgrađena centra za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, primjer Bikarca je odličan primjer. Pohvaljujem Grad Šibenik što su na tom primjeru pokazali što znači zatvorena cjelina, odnosno kružna briga o zbrinjavanju otpada. U centrima za gospodarenje otpadom gotovo 50 posto troška čini gorivo iz otpada, a imate i pitanje prosušenog mulja iz Aglomeracije, koji također treba zbrinuti. Upravo izgradnjom energane zatvarate tu cjelinu, a dodana vrijednost je blizina korisnika toplinske energije u zoni Podi“ rekao je ministar Habijan, dodavši kako je cilj Hrvatske u 2035. godini na odlagalištima imati svega deset posto otpada što se bez energana neće moći postići.

Cilj izrade projekta izgradnje postrojenja za energetsku oporabu goriva iz otpada i muljeva iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je doprinijeti uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i to kroz smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, smanjenje emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanje otpada u energetske svrhe.

Potpisivanju ugovora nazočili su i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te direktor CGO Bikarac Robert Podrug.