HR

Smanjiti otpad od hrane u hotelima je itekako moguće

12.07.2022.

Na konferenciji za medije u hotelu Osijek predstavljeni su završni rezultati pilot projekta „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“.

Pilot projekt je u proteklih godinu dana provodio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta.
Projektom se željelo ispitati je li moguće u hotelskim kuhinjama ostvariti uštede i  smanjiti otpad od hrane. Za provedbu su odabrana dva hotela u Hrvatskoj – u Osijeku i Puli, a rezultati provedbe projekta u hotelu Osijek su danas predstavljeni na konferenciji za medije.

„Iznimno smo zadovoljni dobivenim rezultatima i odazivom svih dionika. Iako smo u početku stidljivo krenuli provoditi ovaj pilot projekt u tek dva hotela, tijekom ovih godinu dana pokazalo se da su naše ideje i cilj itekako prepoznati, posebno u svjetlu sve većih zahtjeva za mudrim gospodarenjem otpadom", naglasila je voditeljica službe u Fondu i koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević.
 
Najzastupljenije kategorije hrane u otpadu ne razlikuju se puno od europskih studija – radi se uglavnom o tjestenini, kruhu i proizvodima od žitarica. „U hotelu Osijek smo otkrili da se stvaraju značajne količine otpada od kruha, a veseli nas da je to potaknulo menadžment da promjene njegov normativ, što je pak rezultiralo smanjivanjem otpada od kruha za čak 50 posto!“, istaknula je Cetin Krnjević.

Hotelskim kućama bitno je bilo osvijestiti, osim edukacije hotelskog osoblja i promjene radnih metoda, i komunikaciju prema gostima. „Njihovo ponašanje prilikom konzumacije hrane isto je važno, jer gosti određuju količinu hrane koju će staviti na svoje tanjure, najčešće serviranu po principu švedskog stola. U takvim prilikama često se zna dogoditi da se na tanjuru nađe više hrane nego li se stvarno može pojesti. Zato je izuzetno važno osvijestiti problem koji nastaje netom kasnije s odbačenim viškovima hrane. Nenametljivo prenijeti poruku gostima da na svoj tanjur uzmu onoliko hrane koliko mogu pojesti je uspjelo kroz posluživanje manjih tanjura, ali i putem poruka na malim šatorima koji su postali neizostavan sadržaj na našim stolovima",  pojasnila je direktorica hotela Osijek Sandra Đurđević. 
 
Hotelski sektor kao jedan od najvažnijih dionika turizma ima značajan utjecaj na okoliš pa je prelazak na zeleni način poslovanja neizbježan. „Pilot projekt je potaknuo interes i drugih hotela koji nam se javljaju što nas jako veseli jer će se time smanjiti otpad od hrane, a to je biootpad kojeg još uvijek u velikoj mjeri odlažemo na odlagališta. Biootpad ima velik utjecaj na okoliš - točnije na podzemne i površinske vode, tlo, zrak i emisije stakleničkih plinova. Provedbom projekta djelujemo ekonomski, ekološki i gospodarski na problem. To je koristan ekološki projekt koji ima budućnost i kojim se jako ponosimo“, rekla je načelnica sektora u Fondu Maja Feketić.

Fond je sredinom lipnja objavio i Javni poziv za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada u hotelima. Vrijednost poziva je 1,5 milijuna kuna, a hoteli za nabavu novih dehidratora ili digestora mogu po jednom zahtjevu dobiti do 40 posto opravdanih troškova, odnosno maksimalnih 150 tisuća kuna.

Hotel Osijek pokazao je svojim primjerom da su uštede moguće ta da i drugi hoteli u Hrvatskoj mogu postići značajna poboljšanja primjenjujući metode smanjenja otpada od hrane. Upravo stoga projekt će se nastaviti i u drugim hotelima u Hrvatskoj, a s vremenom i ustanovama u kojima postoje velike kuhinje.