HR

Studijski posjet Kosovskog fonda za energetsku učinkovitost

19.06.2024.

U sklopu studijskog putovanja održan je studijski posjet Kosovskog fonda za energetsku učinkovitost (KEEF) Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izaslanstvo s Kosova sastojalo se od deset osoba, uključujući predstavnike KEEF-a, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva okoliša i prostornog planiranja, Udruge općina Kosova i GIZ-a Kosovo.

„Drago nam je da je Fond prepoznat kao institucija koja svojim iskustvom u provedbi projekata energetske učinkovitosti može kroz primjere dobre prakse pomoći vašem Fondu. Svoja znanja i iskustvo rado dijelimo s drugima te vam stojimo na raspolaganju i nadamo se da će vam informacije koje dobijete biti korisne u budućem radu“, rekao je u uvodnom obraćanju zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša.

 „U želji da što više naučimo iz vašeg iskustva, posebno o aktivnostima Fonda vezanim za provedbu javnih poziva, glavnih koraka procesa od pokretanja, provedbe, praćenja, provjera uštede energije i ostalo, organizirali smo studijski posjet kosovske delegacije Fondu. Zanimaju nas također i svi izazovi sa kojima se susrećete“, rekao je direktor Kosovskog fonda Driton Hetemi.

„Fond je osnovan krajem 2003. godine kao izvanproračunska institucija s ciljem sufinanciranja projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Fond je stekao dvojaku ulogu, s jedne strane kao pružatelj tehničke pomoći zainteresiranima za projekte energetske obnove privatnih i javnih zgrada, a s druge strane kao Posredničko tijelo razine 2, evaluacijsko tijelo za navedene projekte“ - pojasnila je načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Maja Rajčić.

Na sastanku su predstavljeni programi sufinanciranja Fonda te postignuti rezultati, a naglasak je stavljen na područje koje je najviše zanimalo posjetitelje, a to su energetska obnova obiteljskih kuća i višestambenih, odnosno javnih zgrada. Zanimao ih je način financiranja, energetski pregledi, među institucijska suradnja radi postizanja ciljeva te promicanje održivosti i smanjenje potrošnje energije.

Sastanak je bio izvrsna prilika za razmjenu iskustava i informacija od kojih će mnoge biti korisne predstavnicima Kosovskog fonda, a bliska suradnja će se nastaviti i ubuduće.