HR

Susret s gospodarstvenicima i poduzetnicima s područja Varaždinske županije

06.02.2024.

U Palači Varaždinske županije je danas nakon popisivanja Ugovora o financiranju sanacije bala održan i sastanak s gospodarstvenicima i poduzetnicima s područja Varaždinske županije, na kojem su uz ministra gospodarstva i varaždinskog župana sudjelovali i direktor te zamjenik direktora Fonda.
 
Direktor Fonda je pritom istaknuo kako su Varaždinska županija, kao i njeni gospodarstvenici i poduzetnici poznati i cijenjeni kao jedni od lidera razvoja Hrvatske. "To pokazuju i brojni projekti s kojima sudjeluju bilo kroz financiranje Fonda, bilo kroz brojne europske projekte. Primjerice, na prvi veliki poziv Fonda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za solare u prerađivačkoj industriji se prijavilo se 200-tinjak poduzetnika, a 18 ih je s područja Varaždinske županije.“ naglasio je Balen te ih pozvao da se uključe i u buduće programe Fonda, od kojih je izdvojio i program energetske obnove obiteljskih kuća te program sufinanciranja kupnje električnih vozila, za koja su u 2024. godini osigurani rekordno visoki budžeti.
 
Ministar Habijan je istaknuo da sjever Hrvatske, uključujući i Varaždinsku županiju, ima najrazvijeniju i najdinamičniju ekonomiju, odnosno gospodarstvo u Hrvatskoj. „Kao što znate, nastavljen je trend pada stope inflacije i u 2024. godini, što znači da je hrvatsko gospodarstvo snažno. Potvrda je to kako su svi dosadašnji paketi pomoći Vlade dali konkretne rezultate, a izuzetno važnim smatram i treći val rasterećenja poduzetništva kojim ukidamo parafiskalne namete u vrijednosti višoj od 130 mil. Eura te ukidamo administrativne barijere za investitore i poduzetnike. Vlada i Ministarstvo će nastaviti s ovakvim politikama i mjerama, s ciljem stvaranja poticajnog okvira za investicije i poslovanje.“ zaključio je ministar Habijan.
 
Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u današnjem potpisivanju Ugovora o sanaciji bala i za poduzetnike vidi novu priliku. „Sanacijom odlagališta otvorit će se mogućnosti za poduzetnike da na tom području krenu s izgradnjom proizvodnih hala, te drugih investicija kojima će se unaprijediti naše gospodarstvo koje je već sada treće najjače u Hrvatskoj.“ istaknuo je te naveo kako je na području županije registrirano 4.673 trgovačkih društava, 3.519 obrta, 7.589 OPG-ova, odnosno da se oko 16.190 građana bavi nekim vidom poduzetništva. „Planom razvoja Varaždinske županije do 2027. godine definirano je 50 bitnih investicija za područje županije, a već danas smo došli do 65 investicija koje su odrađene, započete, projektiraju se ili su u pripremi. Osim toga, imamo i nikad veći investicijski ciklus privatnog kapitala u vrijednosti preko 300 milijuna eura. I mislim da  je to najveći takav investicijski ciklus u državi.“ posebno je naglasio župan, zahvalivši se svim poduzetnicima i gospodarstvenicima na njihovom doprinosu u razvoju Varaždinske županije.