HR

U Koprivničko-križevačkoj županiji održan sastanak s predstavnicima Fonda

13.09.2023.

U Koprivničko-križevačkoj županiji je održan sastanak direktora Fonda Luke Balena i župana Darka Korena, na kojem se razgovaralo o realizaciji projekta izgradnje RCGO Piškornica te mogućnostima sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Sastanku su, uz zamjenika direktora Fonda Mirka Budišu, načelnicu Sektora za EU fondove Maju Feketić i voditeljicu Posredničkog tijela Sanju Jelačić, prisustvovali i saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman te županijski pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac.

Direktor Balen je istaknuo odličnu suradnju sa Županijom te njenim gradovima i općinama kazavši kako je na tom području u proteklih pet godina u projekte gospodarenja otpadom, energetsku učinkovitost u zgradarstvu kao i korištenje obnovljivih izvora energije uloženo oko 19 milijuna eura nacionalnih sredstava. Uz to, preko Fondovog Posredničkog tijela za razne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano je dodatnih 100 milijuna eura. Pridodaju li se tome sredstva za RCGO Piškornica iznos dobiven iz EU fondova premašuje 400 milijuna eura.

Župan Koren je također pohvalio dobru suradnju Fonda s Koprivničko-križevačkom županijom, posebice u pogledu partnerstva na realizaciji kapitalnog projekta RCGO Piškornica koji ima državni strateški značaja i sufinanciran je sredstvima Fonda. O samoj dinamici projekta RCGO Piškornica govorio je direktor Ružman, koji je istaknuo da lokalna zajednica ima iznimno velika očekivanja od projekta te zahvalio Fondu na susretljivosti u svim tehničkim i proceduralnim pitanjima, osobito onima koja se tiču financiranja u postojećim fazama projekta.
Župan Koren se interesirao i za sufinanciranje projekata solarnih elektrana te energetske obnove zgrada, što je i jedan od prioriteta županijske zelene energetske politike. Tome svjedoče dosad realizirani projekti energetske obnove škola čiji je osnivač Županija te potporama koje za tu namjenu osigurava za građanstvo.

Direktor Balen je naglasio kako Fond u suradnji s resornim ministarstvima sustavno radi na kreiranju novih javnih poziva i natječaja, imajući u vidu potrebe naših jedinica regionalne i lokalne samouprave, gospodarstva i građana. Do konca godine najavio je novi “paket” poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat će se i kupnja energetski učinkovitih vozila.