HR
ePrijave

U Puli održana radionica za hotele „Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste“

08.06.2021.

Danas je za osoblje hotela Park Plaza Histria u Puli održana radionica o smanjenju otpada od hrane u hotelima u organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 
Riječ je o drugoj po redu održanoj radionici koja je namijenjena hotelima s ciljem primjene mjera sprječavanja nastajanja otpada od hrane. Radionice se provode u sklopu pilot projekta „Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste“ u koji su uključena dva hotela u Puli i Osijeku.
 
„Ovim projektom ćemo provesti radne metode o tome kako smanjiti nastanak otpada od hrane u kuhinji hotela. Izmjerit ćemo količine otpada u različitim fazama te ponuditi rješenje kako smanjiti biootpad koji nam je ključan i koji u velikim količinama završi na odlagalištima. Stoga je edukacija koju danas provodimo važna, a zajedno ćemo u suradnji s osobljem hotela provesti mjerenja koja kreću već sljedeći tjedan u suradnji sa Zavodom za inženjerstvo okoliša Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“, izjavila je načelnica sektora za EU fondove Maja Feketić iz Fonda.
 
Hotelski sektor kao jedan od najvažnijih dionika turizma ima značajan utjecaj na okoliš i neizbježno se nameće prelazak na zeleni način poslovanja. „Fond će putem ovog pilot projekta izraditi priručnik za hotele o smanjenju nastanka otpada od hrane i pravilnom zbrinjavanju otpada kao bi se smjernice i korisni savjeti primijenili u praksi i osigurali vidljive rezultate. Također smo pripremili i komunikaciju prema gostima u vidu jednostavnih poruka koje na jednostavan način podsjećaju na pravilno postupanje s hranom“, rekla je koordinatorica projekta Vesna Cetin Krnjević iz Fonda.
 
Radionicu je za hotelsko osoblje održala stručnjakinja iz područja prevencije otpada od hrane dr.sc. Branka Ilakovac koja je predstavila niz primjera dobre prakse i analiza raznih lanaca hotela koji posluju prema ovom principu. „Kada planski upravljamo hranom, kupujemo samo potrebno, pravilno čuvamo namirnice i procjenjujemo realne količine obroka - bacanje je svedeno na minimum. Ključne strategije za postizanje smanjenja otpada od hrane usmjerene su na mjerenje otpada od hrane, angažman osoblja hotela, preispitivanje ponuda, smanjenje prekomjerne pripreme hrane i prenamjenu viškova“, istaknula je Ilakovac na današnjoj radionici.
 
Direktorica marketinga i prodaje i članica Uprave pulske turističke tvrtke Arena Hospitality grupe, Manuela Kraljević i direktor hotela Histria Tomislav Korošec izrazili su zadovoljstvo provođenjem pilot projekta u njihovom hotelu kojeg žele još više ozeleniti i postići što bolje rezultate primjenom dogovorenih metoda smanjenja nastanka otpada.
 
Pilot projekt provodi Fond u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom turizma i sporta. Predstavlja početak kojim se nastoje prikupiti informacije i podaci te postaviti odgovarajuće metode koje su najprihvatljivije, kako bi se sljedeće godine pripremio veliki projekt na razini cijele Hrvatske u koji bi se uključile kuhinje raznih institucija, a ne samo hoteli.